Hlavní obsah

Babiš vyřazený ze seznamu miliardářů, TV revoluce a víkendový domek v Karibiku

Den v ekonomice, zpravodajský pořad Televize Seznam.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Přehled nejdůležitějších událostí ze světa byznysu z 1. října 2019.

Článek

Pořad Den v ekonomice vysílá TV Seznam každý všední den od 19:10 hodin.

Tady je stručný obsah jeho dnešního vydání:

Slovenský Forbes vyřadil ze srovnání nejbohatších Slováků předsedu české vlády Andreje Babiše. Rodák z Bratislavy vedl žebříček v minulých letech. Podle webových stránek časopisu ale globální edice Forbesu řadí Babiše mezi Čechy, a tak nemůže současně figurovat mezi Slováky. Nejbohatším Slovákem je tak aktuálně spoluzakladatel developerské skupiny HB Reavis Ivan Chrenko. Česká edice časopisu Babišův majetek nově ocenila na 70 miliard korun, oproti loňskému roku si tak pohoršil o pět miliard.

Unie výrobců a dovozců lihovin žádá vyšší daně na lihoviny. Spotřební daň by se podle nich měla zvýšit maximálně o 5,2 procenta, namísto navrhovaného skokového zvýšení na 13,5 procenta. Sazba by se podle ní navíc měla zvýšit až od dubna nikoli od ledna, jak navrhuje vláda. Zároveň by podle Unie měla adekvátně vzrůst i spotřební daň na další alkoholické nápoje, tedy pivo a víno, kterých se vládní daňový balíček netýká.

Stát chystá opatření proti objíždění nově zpoplatněných silnic. Od začátku příštího roku začne platit zákaz sjezdu kamionů na silnice druhých a třetích tříd. Nezpoplatněné úseky chce ministr dopravy Vladimír Kremlík sledovat půl roku. V případě, že dopravci objíždí zpoplatněná místa, rozšíří na ně úřad mýto také. Tím ministerstvo tlumí obavy obcí ohledně zhuštění provozu na silnicích. Nově se jedná i o zákazu jízdy kamionů v neděli.

Česko přechází na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2. Vypínání stávajících sítí DVB-T začne na konci listopadu. Přechod bude stát české domácnosti 473 milionů korun. Ty zaplatí za pořízení set-top-boxů nebo nákup televizorů umožňujících příjem signálu. Podle dostupných informací je na přechod připraveno okolo 30 procent diváků. Z toho 21 procent má televizi s DVB-T2 tunerem a devět procent set-top-box. Celkem přijímá televizní signál terestricky 55 až 60 procent Čechů. Vysílání DVB-T bude ukončeno v červnu příštího roku.

260 klientů české pobočky zkrachovalého Thomase Cooka zůstává stále v zahraničí, největší problémy mají na Mallorce. Zákazníci české pobočky cestovní kanceláře Neckermann se nejčastěji potýkají s postupem hoteliérů, kteří žádají složení kauce. Dopady krachu Thomas Cook jsou stále zřetelnější ve Španělsku, kde bude muset zavřít 500 hotelů.

Český statistický úřad dnes zveřejnil upřesněné údaje o vývoji české ekonomiky. Její meziroční růst zrychlil ve druhém čtvrtletí na 2,8 procenta. V absolutních číslech se pak zvýšil i průměrný měsíční příjem ze zaměstnání, na téměř 35 tisíc korun.

Karibik nemusí být jen příjemným útočištěm v časech, kdy v Evropě začíná vládnout podzim a zima, ale též místem, kde můžete investovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované