Hlavní obsah

Babiš vyrazil za synem. Mohl mařit vyšetřování? To se velmi těžko prokáže, myslí si experti

Pražské státní zastupitelství uvedlo, že podle jejich názoru premiér cestou do Švýcarska nemařil vyšetřování, a tak nebylo nutné uvažovat o vazbě.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér Andrej Babiš navštívil v neděli ve Švýcarsku svého syna.

Článek

„Čau lidi, právě uvažuju, jestli jsem tenhle týden vůbec přežil. Asi ano, když vám teď píšu,“ napsal Babiš v neděli večer na svůj Facebook.

Právě se vrátil ze Švýcarska, kam vyrazil za synem. Andrej Babiš mladší Seznamu totiž v rozhovoru řekl, že se nedobrovolně ocitl na Krymu. A řekl také, že byl pouze „technicky“ spolumajitelem Čapího hnízda. „Pozitivně si pamatuji, že jsem něco s Čapím hnízdem podepisoval, nevěděl jsem vůbec, co podepisuji,“ doplnil v pozdějším e-mailu.

Premiér pak na svém Facebooku tvrdil, že si situaci se synem a bývalou ženou objasnili, v následném rozhovoru v televizi Nova však opakoval, že je rozhodně o ničem nepřesvědčoval. „O tom jsme se vůbec nebavili, hráli jsme se synem šachy,“ řekl premiér.

Právě kvůli tomu, že by premiér mohl ovlivnit svého syna a zároveň spoluobviněného v kauze Čapí hnízdo, vyvolala Babišova cesta do Švýcarska řadu otázek.

„Oni jsou jednak otec se synem, ale jsou také spoluobvinění v jedné kauze. A velmi těžko se bude prokazovat, co hrálo v návštěvě větší roli,“ okomentoval Babišovu cestu do Švýcarska bývalý policejní vyšetřovatel a současný senátor Václav Láska (SEN 21).

Městské státní zastupitelství v Praze, které případ dozoruje, ale v cestě předsedy vlády za spoluobviněným synem nevidělo problém. Pokud by se přitom státní zástupce obával maření vyšetřování, mohl by vzít premiéra do vazby.

„Musí být zjištěny konkrétní skutečnosti odůvodňující obavu, že obviněný bude ovlivňovat nebo jinak mařit objasňování skutečností rozhodných pro trestní řízení. Nepostačuje existence dosud nevyslechnutých osob,” řekl Euru mluvčí pražského státního zastupitelství Aleš Cimbala.

Už minulý čtvrtek se přitom Andrej Babiš mladší s obavami znovu ozval Seznamu. „Matka na mě začíná dělat tlak, protože můj otec určitě dělá tlak na ni prostřednictvím SMS,” psal v e-mailové zprávě.

Ukázka z pořadu Zvláštní vyšetřování, kde syn premiéra Andreje Babiše mluví o tom, z čeho má strach.Video: , Seznam Zprávy

„Pokud by se nedomlouvali na nějaké aktivní verzi, tedy na tvrzeních o tom, že se události odehrály jinak, než se skutečně staly, tak nějaké složitější plánování výpovědí není potřeba,“ přibližuje právník Tomáš Sokol.

Babiš mladší totiž může výslech odmítnout. Pokud by premiér chtěl, aby jeho syn nevypovídal, do Švýcarska jezdit nemusel. „Kdybych to měl říct úplně surově, stačilo by, aby Babiš starší zvedl telefon a řekl Babišovi mladšímu: ‚Až půjdeš k výslechu, tak odmítni vypovídat.‘ A tím by to bylo vyřešené,“ dodává Sokol.

Obsah hovoru mezi otcem a synem Babišovými není znám.

„Je nepředstavitelné, abyste jenom na základě faktu, že otec navštíví syna, z toho vyvodili, že důvodem návštěvy bylo mařit vyšetřování nebo ovlivňovat spoluobviněného. Jedinou cestou, jak to dokázat, je, že by to tak některý z aktérů schůzky interpretoval,“ říká Láska.

Po příletu ze Švýcarska Babiš v televizi Nova řekl, že projekt Čapího hnízda byl nápadem jeho dcery Adriany, který řešili manažeři firmy. Nicméně to už byla třetí Babišova verze toho, kdo s nápadem přišel.

Babiš mění průběžně svá vyjádření, kdo vymyslel Čapí hnízdo

Reklama

Doporučované