Hlavní obsah

Babiš využívá vládní prostředky pro své podnikání, čílí se europoslanci

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Předseda vlády se pokouší ovládat česká média, útočí na nezávislé instituce a oslabuje je. A jeho holding se díky českým a evropským fondům každým okamžikem obohacuje, uvedl maďarský europoslanec Sándor Rónai.

Reklama

Český premiér má jen tři možnosti: prodat, nepobírat dotace, rezignovat, říká německý europoslanec Daniel Freund.

Článek

„Práce investigativních novinářů ukazuje, že Andrej Babiš využívá vládní prostředky ve prospěch svého vlastního podnikání,“ píše v prohlášení německý europoslanec Daniel Freund. „Tento nový důkaz Seznam Zpráv silně ukazuje střet zájmů českého premiéra,“ přidává se nizozemská europoslankyně Lara Woltersová. „Články dokazují propojení Andreje Babiše a Agrofertu,“ shrnuje německá europoslankyně a předsedkyně výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Monika Hohlmeierová.

Členové výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu reagují ostře na zjištění Seznam Zpráv. Tedy na počátku týdne zveřejněnou zprávu o e-mailové korespondenci dokumentující zapojení premiéra Babiše do obchodních záležitostí Agrofertu.

Pro české členy výboru mají dokumenty zásadní charakter. „Je to nehorázný a usvědčující důkaz o tom, že Andrej Babiš je ve střetu zájmu. Tento důkaz předložíme Komisi a budeme chtít stanovisko, jak se na věc dívá,“ uvedl europoslanec Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL. Jeho kolega zvolený za Piráty Mikuláš Peksa jde ještě dál. „Tohle je přímý důkaz potvrzující, že Andrej Babiš řídí firmu Agrofert a zároveň využívá své pozice premiéra v zájmu této firmy.“

Co přesně e-mailová komunikace, kterou Seznam Zprávy získaly, odhaluje? V roce 2018 se na stůl premiéra dostala obchodní nabídka soukromé společnosti Batesys určená firmě Deza, patřící pod holding Agrofert. Andrej Babiš ji nechal zhodnotit vládním expertem, který posléze napsal Batesysu odpověď. Důkazem jsou ručně psané poznámky a podpis premiéra na vytištěných e-mailech.

Otázky, jak se interní dokument Agrofertu dostal na jeho stůl a proč nechal nabídku mezi dvěma soukromými firmami analyzovat náměstkem, premiér dosud nezodpověděl. V úterý konstatoval: „Já to samozřejmě odmítám. Je to nesmysl. Celá ta vaše reportáž je nesmysl.“

„Babiš neprojevil žádnou snahu tyto pochybnosti rozptýlit,“ reaguje na premiérovo mlčení německý europoslanec Daniel Freund. „Tvrdí, že Agrofert převedl do svěřenských fondů, ale zdá se, že je stále součástí každodenního chodu firmy,“ dodal. Jeho maďarský kolega Sándor Rónai vidí inspiraci českého premiéra v tom, co se odehrává v Budapešti. „Za premiéra Babiše se v České republice buduje systém velmi podobný systému v Maďarsku. Předseda vlády se pokouší ovládat česká média, útočí na nezávislé instituce a oslabuje je. A jeho holding se díky českým a evropským fondům každým okamžikem obohacuje,“ napsal Seznam Zprávám Rónai.

Strana europoslankyně Woltersové Progresivní aliance socialistů a demokratů prý nebude akceptovat zneužívání peněz daňových poplatníků: „Požádáme Komisi, aby v případě, že evropský audit potvrdí střet zájmů Andreje Babiše, vymáhala zpět všechny neoprávněně přidělené prostředky.“

Daniel Freund nabízí českému premiérovi řešení. „Má tři možnosti. Buď prodá své akcie Agrofertu, odmítne pobírat dotace EU pro soukromé podniky, nebo je jediným logickým krokem rezignace na veřejné funkce,“ uzavřel europoslanec.

Reklama

Doporučované