Hlavní obsah

Vlevo dole: Rýsuje se vláda snů. Vyžene cizáky, zlevní jídlo a všechny zavře

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Další spasitel, nebo nástroj zákulisních šíbrů? Vlevo dole se tentokrát věnuje hlavně Robertu Šlachtovi.

Reklama

Článek

Dosavadní spojenci Andreje Babiše rychle uvadají, a tak se šéf ANO musí rozhlížet po nových. A dva populisté před říjnovými volbami nabírají na síle: hnutí SPD Tomia Okamury a překvapivý nováček – Přísaha Roberta Šlachty.

Jak mohla Šlachtova policejní formace dosáhnout v průzkumech na pět procent preferencí, co motivuje někdejšího traktoristu a šéfa protimafiánského útvaru ke vstupu do politiky, kde bere voliče a kdo za ním stojí? To jsou témata politické talkshow Vlevo dole.

„Část lidí zřejmě Šlachtu vidí jako spasitele, spravedlivého a nekompromisního lovce gaunerů, jemuž bylo ublíženo, když od policie odešel. A není to nic nového, vzpomeňme si na vězeňský autobus Pirátů s heslem ‚Pusťte nás na ně‘ v posledních volbách. Veřejnost ráda slyší na to, že je nutné všechny pozavírat,“ říká politický reportér Václav Dolejší.

Šlachtův marketing nápadně připomíná úspěšnou kampaň Andreje Babiše z roku 2013, kdy byznysmen jako raketa vlétl do politiky. Má podobné billboardy, také aktivně brázdí republiku s mítinky, fotí se s důchodkyněmi a pravidelně jednou týdně má videokázání pro své fanoušky na internetu.

„Kdyby se Přísaha spojila s ANO a SPD, vznikne vláda populistických snů: Babiš chce vyhnat cizáky, Okamura slibuje levnější potraviny a Šlachta hodlá všechny pozavírat,“ poznamenává Lucie Stuchlíková.

Dostane se Robert Šlachta a jeho policejní komando skutečně do Poslanecké sněmovny? Nebo skončí Přísaha těsně pod pěti procenty hlasů jako Důchodci za životní jistoty v roce 1998 či Zemanovci v roce 2010? Poslechněte si aktuální epizodu politického podcastu Vlevo dole. Najdete ji v přehrávači v úvodu článku.

Vlevo dole

Podcast Václava Dolejšího a Lucie Stuchlíkové, politických reportérů Seznam Zpráv.

Politické kauzy, problémy tradičních i nových stran, historky ze zákulisí volebních sjezdů i Sněmovny. Nový díl každou středu na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Jaká epizoda vás bavila nejvíc? Co máme zlepšit? Své podněty, připomínky nebo tipy posílejte na e-mail audio@sz.cz.

Reklama

Doporučované