Hlavní obsah

Babiš: Výzva proti Orbánovi je canc nadiktovaný Evropou

Foto: vláda.cz

Viktor Orbán a Andrej Babiš.

Reklama

Premiér Andrej Babiš (ANO) se dnes vyjádřil k maďarskému zákonu o ochraně dětí před informacemi o sexuálních menšinách. K lídrům EU, kteří Orbána kritizují, se nepřipojí. Jejich výzvu označil za canc.

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) se na interpelacích postavil za maďarského premiéra Viktora Orbána a jeho zákon, který zakazuje osvětu o sexuálních menšinách na školách. Reagoval na interpelaci pirátského poslance Tomáše Martínka, který se jej ptal, proč se Babiš nepřipojil k 18 lídrům Evropské unie a jejich výzvě Maďarsku k respektování práv. Výzvu označil za „canc“.

„Viktor Orbán říká, že chce ochránit děti a jejich rodiče. Rodiče mají právo vychovávat děti. Ne nějaká neziskovka, která přijde do mateřské školky. Bude tam dětem vykládat, jestli jsou holka nebo kluk. To vy máte v popisu práce. Nevím, o čem tady mluvíte. Já jsem se nepřipojil, protože jsme na Evropské radě o tom mluvili. Já nemám problém s homosexuály. Když jste pro ně něco chtěl udělat, tak jste měli dokončit ten zákon tady,“ spustil Babiš směrem k Pirátům.

„To je pro ně důležité, ne že já podepíšu nějaký canc, co vám nadiktoval někdo z Evropy. Mně nikdo nebude diktovat,“ dodal Babiš.

Pirátům rovněž několikrát zopakoval, že jsou pátá kolona, která si jezdí do Bruselu pro noty. Za řečnickým pultíkem mával vytištěným článkem o cestě pirátského předsedy Ivana Bartoše do Bruselu. Až ho musel předsedající napomenout, že by se měl držet tématu interpelace.

Martínek po Babišovi také žádal, aby zveřejnil analýzu, kterou si měl nechat k Orbánovu zákonu vytvořit. Požadoval rovněž informace o tom, jak o věci probíhala diskuze na vládě.

Babiš neodpověděl.

Reklama

Doporučované