Hlavní obsah

Babiš: VZP vyzve dopisem lidi nad 65 let k očkování, pojišťovna to neplánuje

Foto: vláda.cz

Andrej Babiš.

Reklama

Všeobecná zdravotní pojišťovna by měla poslat dopis s výzvou k očkování lidem nad 65 let, řekl dnes premiér Andrej Babiš. Jak už ale včera informovaly Seznam Zprávy, pojišťovna to nemá v plánu.

Článek

Podle premiéra se na rozeslání dopisů na posledním jednání dohodla vládní rada pro zdravotní rizika. Dnes to Andrej Babiš (ANO) zopakoval, ačkoliv VZP včera pro Seznam Zprávy uvedla, že to nemá v plánu.

Jak v úterý upřesnila mluvčí VZP Viktorie Plívová, největší zdravotní pojišťovna neosloví tyto klienty přímo, ale prostřednictvím praktických lékařů. Od příštího týdne jim chce dodávat ucelené informace o vakcinaci všech svých klientů. „Každý doktor dostane seznam pacientů, kteří ještě nebyli očkovaní,“ potvrdil Seznam Zprávám ředitel Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Má to urychlit jejich oslovení.

Babiš ale dnes znovu tvrdí něco jiného. „Znovu na poslední radě pro zdravotní rizika jsme se domluvili, že VZP adresně napíše dopis všem těm – a bylo jich asi 331 tisíc – lidem nad 65 let, aby se očkovali,“ uvedl Babiš. Klienty VZP je 60 procent obyvatel, o ostatní se dělí dalších šest pojišťoven.

Vrcholí tím zmatek, kdy premiér tvrdí něco jiného než VZP. Plívová pro Seznam Zprávy potvrdila, že praktici znají pacienty nejlépe a často dokáží zahnat jejich strach z vakcín pramenící z různých dezinformačních e-mailů nebo jiných lživých informací.

Že by jim ale přímo pojišťovna psala dopisy nebo jim telefonovala, s tím nepočítá. „Tato spolupráce je v rámci proočkování co největší části populace stěžejní. V tuto chvíli probíhá zpracování dat a předpokládáme, že již v průběhu příštího týdne bychom měli začít s jejich rozesíláním,“ uvedla mluvčí Plívová. Na mysli má přitom seznamy pacientů, kteří ještě nebyli očkovaní, které začnou dostávat praktičtí lékaři.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se nenaočkovaným klientům i zaměstnancům domovů pro seniory budou testy dál proplácet. Platí to i pro další pobytová zařízení sociálních služeb.

Od listopadu se přestávají neočkovaným proplácet antigenní i PCR testy. Ministr zdravotnictví řekl, že pro domovy seniorů a další zařízení to neplatí. Neočkovaní klienti i personál se budou muset dál pravidelně testovat. „Platí to a bude to platit i po 1. listopadu, že se bude dále testovat. Testování bude hrazeno ze zdravotního pojištění. U neočkovaných zaměstnanců i klientů. Myslíme si, že to dává smysl,“ uvedl Vojtěch. Poznamenal, že obyvatelé domovů patří k nejzranitelnějším skupinám.

Podle ministra se šíření koronaviru daří v zařízeních sociálních služeb držet pod kontrolou. Počet nakažených je minimální. Důvodem je vysoká proočkovanost lidí v domovech.

Reklama

Doporučované