Hlavní obsah

Babiš: Z jednání s Hřibem má člověk trauma, návrhy má na stole. Jsou to tři strany a tři měsíce staré

Babiš osočil Hřiba z jednání, které vyvolává trauma. Primátor nechce spolupracovat na realizaci vládní čtvrti.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Premiér s pražským primátorem bojuje o superúřednickou čtvrť, kterou by šéf vlády chtěl vybudovat v pražských Letňanech.

Článek

„Pro mě už s panem primátorem smysl jednat nemá, s ním se nedá jednat, protože pak z takového jednání má člověk velké psychické trauma,“ řekl premiér Andrej Babiš ve středu ráno na tiskové konferenci v Ústí nad Labem.

Reagoval tak na jednání s primátorem Prahy Zdeňkem Hřibem (Piráti) z úterního večera, které Babiš ukončil předčasně. Šlo o superúřednickou čtvrť, již by Babiš chtěl vybudovat v pražských Letňanech. S primátorem řešil podmínky, za nichž by bylo možné jednat o převodu pozemků Prahy na stát.

Zdeněk Hřib žádal, aby stát financoval výstavbu vnějšího okruhu kolem Prahy, dofinancování výstavby vnitřního pražského okruhu a výstavby nové nemocnice.

Babiš s Hřibem se v úterý neshodli na ničem.Video: Seznam Zprávy

„Pokud mohu pana premiéra citovat, tak mi řekl, že Praha nedostane od státu vůbec nic a s tímto jsme se rozešli. S ohledem na to, že pan premiér konstatoval, že to je z jeho pohledu poslední schůzka k tomuto tématu, myslím, že je to jednání skutečně uzavřené,“ řekl Hřib pro Seznam bezprostředně po jednání.

Předseda vlády Hřibovy požadavky kromě financování vnějšího okruhu odmítl. To, že nechce stavět novou nemocnici, ale traumacentrum v Královských Vinohradech, avizoval už před schůzkou s Hřibem.

Babiš v reakci na průběh jednání zmínil, že návrh na financování vnějšího okruhu, dostavby vnitřního okruhu a stavby traumacentra má Hřib k dispozici a může na ně kdykoli zareagovat.

Hřib návrh od Babiše na stole skutečně má, Seznam ho má k dispozici. Jde o třístránkový dopis z 8. července. Babiš tak svoje stanovisko od začátku léta vůbec nezměnil a návrh, který primátorovi poskytl, se nijak po posledním vývoji neměnil.

Zvláště ohledně vnitřního okruhu je premiérův návrh strohý. Babiš navrhuje jeho dostavbu formou PPP projektu, tedy partnerství veřejného a soukromého sektoru, kdy se na realizaci projektu podílí právě soukromý sektor ve spolupráci se soukromým investorem.

„Pokud se jedná o Váš požadavek na financování vnitřního městského okruhu, jsem ochoten o něm jednat, přestože se jedná o komunikace ve vlastnictví hlavního města Prahy. Pro financování této akce obdobně jako vnější okruh se nabízí forma PPP projektu,“ píše se v dokumentu.

Specifika ohledně potenciální realizace PPP projektu, nebo s kým by stát spolupracoval, neuvedl.

„I ve věci případné výstavby nové nemocnice se nebráním dalším jednáním za podmínky, že se bude jednat o efektivní řešení, s nímž budou souhlasit dotčené nemocnice, zdravotní pojišťovny a Středočeský kraj,“ napsal Andrej Babiš k problematice nové nemocnice.

Úterní jednání ale naopak emoce mezi oběma politiky rozjitřilo. Babiš jej ukončil předčasně s tím, že s Hřibem se jednat nedá.

Zdeněk Hřib svolal na pterý odpoledne mimořádnou tiskovou konferenci, aby reagoval na slova premiéra o psychických traumatech.

„Pan premiér asi není z holdingu zvyklý, že s ním někdo nesouhlasí,“ řekl. Dále zmínil, že je ochoten dále o Letňanech jednat a že Babišovi odpoví na návrh, který obdržel.

Znovu ale upozornil, že si za svými požadavky stojí a pokud je předseda vlády neplánuje splnit, jednání nezačnou.

Úterní tisková konference primátora Hřiba.Video: Seznam Zprávy

Primátora dnes zkritizovala opozice. „Arogantní jednání pana primátora, které předvádí, a to i vůči nám jako opozici, tak způsobí, že Praha v budoucnu nedostane od státu ani korunu. Zodpovědný primátor by si měl sednout a vyjednat co nejlepší podmínky. On by se měl především starat o to, aby pro město získal co nejvíc peněz,“ řekla Alexandra Udženija z ODS.

Podobně hovořil i Patrik Nacher za ANO.

„Bojovému postoji primátora upřímně nerozumím. Jednání jej asi zastihlo v rozpoložení, kdy bojuje proti všem, včetně svých koaličních partnerů (Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu),“ řekl Nacher.

Reklama

Související témata:

Doporučované