Hlavní obsah

Babiš za oceánem, Faltýnek na policii, Vondráček terčem vtipů. Znejistělí poslanci ANO se poradí, co se to děje

Jak reagují politici ANO?Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vondráček hrál na kytaru přímo na pultu předsedy Sněmovny. Opozice bude požadovat jeho rezignaci.

Článek

Vládní ANO má za sebou těžký den, kdy bylo ve čtvrtek hned několik hodin paralyzováno. Ve chvíli, kdy je jeho šéf a premiér Andrej Babiš zrovna na návštěvě ve Spojených státech, se to doma sesype. A s ním je za oceánem také PR manažer hnutí Vladimír Vořechovský, který jinak hasí doutnající problémy.

A že jich tentokrát je.

Nejprve ráno vyjde najevo problém místopředsedy ANO a šéfa Sněmovny Radka Vondráčka, který po jednom parlamentním večírku vyrazil s partou kolegů do jednacího sálu, aby s kytarou v ruce vyskočil v botách na pultík a zazpíval.

„Ilustruje to aroganci, zpupnost a nepochopení povinností jednoho z nejvyšších ústavních představitelů naší země. Sněmovna není Lucerna a pořádání mejdanů v jednacím sále je ostudné a neomluvitelné,“ reaguje bývalá šéfka Sněmovny Miroslava Němcová z ODS.

Hasit požár nemůže ani dvojka hnutí, místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Ten měl čtvrteční ráno úplně jiné starosti, když u něj doma v Prostějově zrovna zasahovali policisté vyšetřující korupci, z níž podezřívají šéfa antimonopolního úřadu Petra Rafaje a Karla Feixe, ředitele české pobočky společnosti Kapsch.

A to už hoří i na další frontě. Problém má také ministryně průmyslu Marta Nováková, která musela zůstat doma a místo níž si premiér Babiš vzal do USA raději Karla Havlíčka, šéfa Asociace malých a středních živnostníků. Možná proto dala rozhovor prokremelskému dezinformačnímu webu Sputnik, v němž chválila dodávky ruského plynu. Podle kritiků se tím stala zbraní ruské hybridní války.

Je toho hodně a logicky zaskočení řadoví poslanci ANO čelili po celý čtvrtek otázkám novinářů na všechny kauzy. Nejčastější odpověď zní – nic o tom nevím. Šéfové jsou nedostupní, poradci daleko.

Na páteční ráno hnutí ANO alespoň svolává mimořádné jednání poslaneckého klubu. To už vědí, že týž den budou na schůzi čelit pokusům opozice odvolat Radka Vondráčka z funkce šéfa Sněmovny.

Během nepřítomnosti hlavního dua Babiš – Faltýnek se role kouče, jenž má utužit roztěkaný a znejistělý kolektiv, ujme „trojka“ hnutí – místopředseda ANO a ministr životního prostředí Richard Brabec.

A těch pár, kteří jsou ochotni se k případu pro média vyjádřit, drží stranickou loajalitu. „Mně to nevadí, je potřeba vysvětlit i kontext. Stalo se to v sálu, který se v té době rekonstruoval. Není to tak, že byl pan Vondráček už ve funkci předsedy a ve fungujícím sále Poslanecké sněmovny hrál na stole. Myslím si, že to žádný problém není a že to takto každý rozumný člověk vnímá,“ nevidí poslanec ANO Patrik Nacher nic špatného na večírku v historických prostorách vnímaných jako symboly státnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované