Hlavní obsah

Babiš: Za týden přijedou američtí doktoři. Velvyslanec to potvrdil

Foto: vlada.cz

Přijede 28 amerických lékařů, řekl Babiš.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZOVÁNO. Premiér s ministrem zdravotnictví uvedli, že Česku příští týden přijedou na pomoc lékaři americké Národní gardy. Mají pomoci zejména v polní nemocnici v Letňanech. Příjezd v podvečer potvrdil americký velvyslanec.

Článek

Počet hospitalizovaných s těžkým průběhem onemocnění covid-19 v Česku stále roste, stejně tak i počty nakažených zdravotníků. Česká republika proto požádala o pomoc v zahraničí. Příští týden by podle členů vlády mělo přiletět 28 amerických lékařů, kteří by měli pomoci v polní nemocnici v Letňanech.

„Děláme opatření, abychom zabránili kolapsu, a taky se snažíme zabezpečit nějakou pomoc v zahraničí, přijde sem 28 amerických lékařů,“ řekl na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš (ANO).

Pomoc odpoledne po jednání s premiérem na svém twitterovém účtu potvrdil americký velvyslanec Stephen King.

Příjezd Američanů prvotně vyjednával vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který se zhruba před týdnem snažil zajistit pomoc ze strany Evropské unie a NATO.

„Při té příležitosti jsem se pomocí SMS obrátil i na amerického velvyslance Stephena Kinga, se kterým se dobře znám, jestli by nebyla možnost bilaterální pomoci ze strany USA. Slíbil, že to prověří,“ uvedl Hamáček.

Podle Hamáčka poté přišla na české Ministerstvo obrany nabídka ze strany Národní gardy Texasu a Nebrasky, s nimiž má česká armáda podepsanou spolupráci.

Národní garda nabídla tým 28 zkušených lékařů, kteří poskytovali péči při epidemii covidu v USA. Tým sem přiletí příští týden,“ uvedl ministr Prymula.

Američané podle něj přijedou i s vlastními ochrannými pomůckami. Měli by směřovat především do budované polní nemocnice v Letňanech. Do té chvíle, než začne fungovat, je chce ministerstvo poslat do vybraných nemocnic, které nyní s epidemií bojují. „Je to velmi erudovaný tým a máme řadu zařízení, která se o ně hlásí,“ dodal Prymula.

Česká vláda v minulých dnech požádala o pomoc i okolní země, které by mohly nabídnout volnou lůžkovou kapacitu. V minulém týdnu ochotu pomoci potvrdil už bavorský premiér Markus Söder (CSU), předběžnou dohodu má Česko podle dřívějšího vyjádření Ministerstva zahraničí i se sousedním Saskem.

Aktualizováno: Článek jsme aktualizovali o reakci amerického velvyslance Stephena Kinga, který příjezd amerických lékařů potvrdil na svém Twitteru.

Reklama

Doporučované