Hlavní obsah
Online

Babiš má vládu s důvěrou. Záznam 15hodinové debaty ve Sněmovně

Přímý přenos ze Sněmovny.Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Vláda premiéra Andreje Babiše, kterou tvoří ANO, sociální demokraté a podporují ji komunisté, získala důvěru ve Sněmovně.

Článek

Po téměř devíti měsících od voleb dovedl jejich vítěz Andrej Babiš svou vládu k důvěře ve Sněmovně. Podařilo se mu to jen za tu cenu, že poprvé od listopadu přivedl k podílu na vládní moci komunisty.

Debata o vládě byla extrémně emotivní, po celou dobu ji provázely demonstrace v okolí Sněmovny. Když se za demonstranty vydal premiér Babiš, přilétla na něj PET lahev.

Video: Co se stalo Andreji Babišovi před Sněmovnou:

Dění před Sněmovnou.Video: Barbora Kalátová

Zatímco ve Sněmovně se jednalo, venku se shromáždil dav demonstrantů, který volal po Babišově odstoupení.

Demonstrace volající po Babišově odstoupení.Video: Barbora Kalátová

Kabinet nebude mít plný počet plnohodnotných ministrů, protože Babiš a jeho nový politický partner Jan Hamáček ze sociální demokracie nedokázali přes prezidenta prosadit jmenování původně nominovaného ministra zahraničí.

Během debaty ve Sněmovně se velmi ostře pohádali premiér Babiš a Miroslav Kalousek, poslanec TOP 09.

Záznam hádky premiéra Babiše a Miloslava Kalouska.Video: Seznam Zprávy

Ve Sněmovně na začátku debaty vystoupil prezident Miloš Zeman, který vládu Andreje Babiše podpořil. „Bude to naše vláda, všech občanů České republiky,” řekl prezident.

Hodinu a půl pak po prezidentovi představoval vládní program premiér Andrej Babiš. Vyslovil desítky slibů, od méně konkrétních až po úplně konkrétní.

Podívejte se na sestřih slibů Andreje Babiše:

30+1 slib Andreje Babiše.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

  • Půlnoc se blíží

    Do rozpravy jsou přihlášeni ještě čtyři poslanci, kteří budou mluvit po Miroslavě Němcové (ODS). Vypadá to, že hlasování o důvěře vládě se nestihne ani do půlnoci. Připomeňme si, že si poslanci už v podvečer schválili možnost jednat i po 24. hodině.

  • Michálek: Jediný, kdo vydělá, bude Agrofert

    Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek na Twitteru uvedl, že místo snů vláda přinese Česku zaostávání. „Jediný, kdo vydělá, bude Agrofert a jeho podržtaškové. Země ztratí tři roky, které mohla dát vzdělávání, inovacím a růstu postaveném na svobodě,“ dodal.

  • Podle Bělobrádka skončilo období první České republiky

    Šéf lidovců Pavel Bělobrádek zopakoval, že nebyly splněny podmínky KDU-ČSL, a strana proto vládu závislou na hlasech komunistů podpořit nemohla. „Dnešním hlasováním končí první Česká republika a začíná nová republika,“ řekl. Dodal, že doufá, že nebude podobná druhé Československé republice. Ta vznikla před druhou světovou válkou po takzvané Mnichovské dohodě a odtržení Sudet. Charakteristická byla útlumem svobody a vzrůstem extremistických tendencí. Bělobrádek vyzval veřejnost, aby neztrácela trpělivost a naději.

  • Nástup babišovské demokracie, zaznělo od Schwarzenberga

    Republika, která byla založena na začátku roku 1993, vyslovením důvěry vládě ANO a ČSSD s podporou komunistů skončila, nyní nastane svérázná babišovská vůdcovská demokracie, řekl čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Premiér Andrej Babiš (ANO) podle něj bude kvůli svému ekonomickému i politickému vlivu neomezeným vůdcem a zemi povede jako svůj podnik. Podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska vzroste moc Ruska, protože komunisté budou společně s Hradem „putinovskou pátou kolonou“. Kalousek posun KSČM k moci označil za velmi nebezpečný. TOP 09 bude podle něj opozicí, bude ale ochotna podpořit body vstřícné k západním spojencům.

  • Konec krize, hlásí komunisté

    Filip novinářům řekl, že hlasováním poslanců skončila půlroční politická krize. Je přesvědčen, že vznik vlády je dobrou zprávou. Je podle něj důležitý z pohledu dalšího stabilního vývoje České republiky. Komunisté vládu podpořili z programových důvodů a dále budou vládu pouze tolerovat, dodal. Jsou připraveni předkládat vlastní návrhy zákonů.

  • Schůze skončila

    Radek Vondráček ukončil schůzi Sněmovny.

  • Vyřadit, nebo nevyřadit ústní interpelace?

    Marek Benda (ODS) se postavil proti návrhu předsedy Sněmovny Radka Vondráčka (ANO) na hlasování o vyřazení bodu ústních interpelací z jednání.

    „Pane předsedo, vím, že je pozdě, ale hlasovat o tom je neuvěřitelně nebezpečné hlasování. To pak můžete hlasovat na každé schůzi. A opozice se sem už nikdy nedostane,“ doporučil Vondráčkovi Benda.

  • Potvrzeno po sečtení: vláda má důvěru

    Oficiální výsledek: 196 poslanců hlasovalo, 105 pro vládu, 91 proti vládě. Sněmovna vyslovila vládě důvěru.

  • Kalousek, Schwarzenberg a další

    První tisková konference už oficiální opozice:

    Foto: Barbora Kalátová
  • Na hlasování o důvěře vlády reagovala i Pražská integrovaná doprava

  • Neoficiálně: Vláda získala důvěru

    Vláda podle očekávání získala důvěru Poslanecké sněmovny. Novou vládu Andreje Babiše tvoří ANO a ČSSD, tolerují ji komunisté.

    Předseda Sněmovny Radek Vondráček vyhlásil dvacetiminutovou pauzu na ověření hlasování. Podle neoficiálních výsledků vláda získala důvěru většinou 105 hlasů. Pro důvěru hlasovala i exministryně obrany Karla Šlechtová z ANO. Kromě omluveného Jiřího Maška z ANO a Milana Chovance z ČSSD v sále chyběl nečekaně i komunista Zdeněk Ondráček. Přímo v sále se při hlasování žádný ze zákonodárců hlasování nezdržel.

  • Při samotném hlasování jsou slyšet demonstranti

  • Konec rozpravy

    Rozprava skončila. Bude se hlasovat po jménech, veřejně.

  • Po půlnoci

    Už patnáct hodin diskutují poslanci v dolní komoře parlamentu před hlasováním o důvěře vládě. Do diskuze se stále hlásí noví a noví zákonodárci s faktickými poznámkami, přednostním právem i do řádné diskuze. Hlasování se tak stále oddaluje. Krátký spánek čeká hlavně na premiéra Andreje Babiše, který v sedm ráno odlétá na summit NATO v Bruselu.

  • Diskuze se opět přiostřila

    U řečnického pultíku se rozohnil poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna. „Je tu snad nějaký politik, který nebyl demokraticky zvolen? Jsou tu nějaké strany, které nemají demokratickou vazbu? Nemáme Úřad pro dohled nad politickými stranami, nemáme Ústavu?“ volal do pléna.

    „O čem se to tady mluví? Je to výrazně trapné. Víte, kdo porodil to ANO? Toho Babiše? Kdo ho porodil? Pánové, pane Kalousku? Víte, kdo ho porodil? Porodil jste ho vy! A my! Jak jste se chovali? My jsme ho porodili! Sociální demokracie, jak jsme se kolikrát chovali! Vy, pravice! Jak jste zprivatizovali českej průmysl, jak jste si tady nadělili církevní restituce. Taky byla půlnoc. Proto jsme tady a je to trapný a mně je taky trapně,“ křičel Foldyna.

  • Lidovci se distancují od házení láhví

    Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se na Twitteru distancoval od házení láhví na Andreje Babiše z řad demonstrantů před budovou Poslanecké sněmovny. „I člověk, se kterým nesouhlasím, nemá být terčem fyzických útoků,“ napsal.

  • Jindřich Šídlo glosuje

    Aktuální situaci ve Sněmovně glosuje i šéfkomentátor Seznamu Jindřich Šídlo.

  • Bělobrádek vyzval demonstranty, aby umožnili důstojný odchod poslanců

    Bělobrádek se distancoval od dění před Sněmovnou, kde demonstranti hodili na premiéra Babiše PET lahev. „Vyzývám lidi před Sněmovnou, aby respektovali názorové oponenty a aby umožnili důstojný odchod poslanců po skončení jednání.”

    Ve Sněmovně jsou znát obavy o to, aby na konci jednání o důvěře vládě - očekává se po půlnoci - se demonstranti nedostali do fyzického konfliktu s poslanci.

  • Patologická sedlina, zní od Ovčáčka

    Mluvčí prezidenta republiky se vyjádřil k demonstrujícím, kteří na Andreje Babiše před Poslaneckou sněmovnou házeli lahve.

  • Lekce ze slušnosti

    Hádka Kalousek-Babiš rozpoutala vlnu dalších vystoupení o politické kultuře.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy