Hlavní obsah

Babiš zahání bankovní daň, Kellner uniká ostatním miliardářům a Visa utíká od Facebooku

Den v ekonomice, zpravodajský pořad Televize Seznam.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Přehled událostí z byznysu z 2. října 2019.

Článek

Televize Seznam vysílá pořad Den v ekonomice každý všední den od 19:10 hodin.

Tady je obsah dnešního vydání:

Premiér Andrej Babiš znovu odmítl zavedení speciální daně pro banky. Podle něj by znejistěla celé podnikatelské prostředí. O zavedení bankovní daně hovořila v minulých dnech ministryně práce a sociálních věcí a místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová.

Praha vypoví memorandum s koloběžkami Lime. Metropole chce od provozovatele elektrických sdílených koloběžek hlavně dvě podmínky: povinné pojištění odpovědnosti za škodu a homologaci strojů. Radní tak reagují na časté stížnosti obyvatel hlavního města.

Fotbalová Sparta ruší tréninkové hřiště vedle stadionu. Na Letné se totiž staví nový hotelový komplex za pět miliard korun. Hotel má mít 523 pokojů, v sedmém patře bude mimo jiné bazén s výhledem na Pražský hrad. Architektem projektu je Petr Pelčák. Fotbalisté se tak ke tréninkům stěhují na Strahov. Pražský klub zároveň odložil rekonstrukci Generali Areny a její jižní tribuny.

Časopis Forbes zveřejnil nový žebříček nejbohatších Čechů, který od loňského roku nabídl několik výrazných změn.

Přední německé ekonomické instituty snížily odhad růstu domácí ekonomiky na letošní a příští rok kvůli slabší globální poptávce po zpracovatelském zboží a rostoucí podnikatelské nejistotě vlivem obchodních sporů. Letos čekají zvýšení hrubého domácího produktu o 0,5 procenta, příští rok má tempo růstu zrychlit na 1,1 procenta.

Odborový svaz odmítl novou nabídku automobilky General Motors na ukončení stávky. Ta trvá již dva týdny a bude pokračovat. Odbory se vyjádřily, že nabídka je nedostatečná v oblasti mezd či zdravotní peče. Stávka donutila GM předčasně propustit na dva tisíce zaměstnanců a zavřít závod na motory v Mexiku. Nucenou dovolenou má 6000 zaměstnanců. Analytici odhadují, že stávka již stála GM více než jednu miliardu dolarů.

Společnosti Visa a Mastercard a další finanční partneři, kteří dříve uvedli, že pomohou vytvořit a udržet platební systém pro kryptoměnu sociální sítě Facebook s názvem libra, přehodnocují své zapojení do projektu po negativních vyjádřeních vlád v USA a Evropě, informoval list The Wall Street Journal. Obávají se totiž, že se dostanou pod drobnohled regulačních úřadů.

Společnost Marlenka, za níž stojí rodilý Arménec Gevorg Avetisjan, v Česku uspěla s medovými dorty, které tu vyrábí pro 50 zemí světa. Teď by chtěla vlastní síť kavárnen a první už testuje v pilotním provozu.

Získat energii z obnovitelných zdrojů – konkrétně z větru – není lehké. Větrných elektráren se staví čím dál víc, na výrobě elektřiny se celosvětově ale podílí jen šesti procenty. To by mohla napravit nová technologie, která má generovat energii i hluboko v oceánech.

Reklama

Související témata:

Doporučované