Hlavní obsah

Babiš zavařil svému ANO. Komunisté mluví o studené sprše a budou jednat s ostatními

 

Reklama

Andrej Babiš řekl, že jeho slova o hejtmanovi Bubeníčkovi, kvůli nimž se část KSČM naštvala, byla vytržena z kontextu. Je ochoten mu vše vysvětlit.

Článek

Několik slov ministra financí a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše naštvala ústecké komunisty. Situace dokonce došla tak daleko, že se vedení KSČM rozhodlo, že v dalších dnech začne jednat i o druhé variantě koalice s ČSSD a stranami Tomio Okamury a Jana Veleby. Jde tedy o koalici bez hnutí ANO.

Důvodem tohoto kroku ústeckých členů KSČM jsou Babišova slova, která v úterý řekl novináři z iDnes.cz, média, které sám vlastní. Uvedl, ať je dál komunistickým hejtmanem Oldřich Bubeníček, ale ANO bude mít většinu v radě. Seznam zjistil, že hnutí ANO by mělo v tomto případě sedm radních z jedenácti.

„Hejtman bez našich lidí nebude moci rozhodovat. Křesla v radě jsou důležitější než hejtman a pan Bubeníček, nevím, že by měl nějaký skandál, že by něco ukradl,“ řekl iDnes.cz Babiš.

Jenže část komunistů je dotčena. Podle nich se Babišova slova nejvíce dotkla Bubeníčka, který sám po středečním jednání prohlásil, že naštvaní jsou ale i další lidé z KSČM. Ti mluví o tom, že jim dal ministr financí najevo, že si stejně hnutí ANO v radě odhlasuje cokoliv bude chtít.

„Přišla takováto sprcha,“ prohlásila členka vyjednávacího týmu KSČM Jitka Sachetová. „Hejtman si myslí, že to dělá dobře a dozví se, že jen stříhá pásky a nic tady nedělá, tak to ho samozřejmě naštve,“ podotkla.

„Naštvanost je. Nejde o to, že bychom teď přestali s ANO jednat, ale budeme jednat i s někým druhým,“ uvedl krajský radní Jaroslav Komínek, který také patří do vedení KSČM na Ústecku.

Babiš Seznamu řekl, že ho reakce Bubeníčka překvapila. „Je mi líto, že moje slova byla vytržena z kontextu a negativně využita při vyjednávání o krajské koalici v Ústí,“ prohlásil s tím, že současného hejtmana KSČM naopak chválil. „Rád se s panem Bubeníčkem spojím a svůj postoj mu vysvětlím,“ doplnil.

Vedení Babišova hnutí ANO na Ústecku má za to, že si komunisté hledají jen důvody, aby s nimi do koalice nešli. „Pro někoho jsou to nešťastná slova, podle mě chtěli jen zástupný důvod,“ uvedl ústecký krajský předseda ANO Jan Richter. „Žádnou nervozitu to nezpůsobilo. Všude jdou všichni proti nám, tak proč by se to mělo vyhýbat Ústeckému kraji,“ dodal.

Souhlasí s ním i poslanec KSČM Josef Šenfeld, který se středečního jednání také účastnil. „Já nemám problém s tím, co řekl pan Babiš. Spíše si někdo hledá zástupný problém, aby dosáhl svého cíle,“ řekl Šenfeld s tím, že on sám variantu koalici s hnutím ANO podporuje.

V současné době ale není jisté, na jakou stranu se komunisté přikloní. Jestli budou v radě s ANO, nebo s ČSSD a dvojicí stran SPO a SPD. „Je to padesát na padesát. Není to jisté,“ podotkla Sachetová. Komunisté o tom budou znovu hlasovat další týden, až se setkají se zástupci zmíněných stran.

Reklama

Doporučované