Hlavní obsah

Zeman chce, abych kandidoval na prezidenta, tvrdí Babiš

Foto: Profimedia.cz

Andrej Babiš a Miloš Zeman s manželkami Monikou a Ivanou.

Reklama

aktualizováno •

Končící premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl v rozhovoru pro server Blesk.cz, že by si prezident Miloš Zeman přál jeho kandidaturu na Hrad.

Článek

Na otázku, zda se bude o nejvyšší ústavní funkci ucházet, odpověděl, že musí rozhodnout hnutí ANO. Sám se chce nyní soustředit na opoziční roli v Poslanecké sněmovně, konsolidovat hnutí, které založil, a například definovat stínovou vládu.

„Prezident by si přál, abych kandidoval,“ uvedl Babiš. Postavit kandidáta podle něj hnutí ANO chce. Uvedl současně, že neplánuje vrátit se k podnikání. Nyní se chce soustředit na působení v opozici, mimo jiné kvůli podpoře, kterou dostává.

Sněmovní volby podle Babiše nebyly rovným bojem, když se proti ANO postavily koalice. „Vyhrálo pět proti nám,“ konstatoval. Hnutí ANO podle něj porazily covid, média a kauza Pandora Papers, tedy zjištění mezinárodního novinářského týmu, že Babiš poslal přes své offshorové firmy zhruba 380 milionů korun na nákup nemovitostí na francouzské Riviéře.

„Budeme v opozici a uvidíme, jak nám to půjde,“ řekl Babiš k nové roli v české politice.

Babišův menšinový kabinet ANO a ČSSD dnes ráno schválil svou demisi. Novou vládu s pověřením od Zemana skládá lídr koalice Spolu a PirSTAN Petr Fiala (ODS).

Prezident by si přál, abych kandidoval.
Andrej Babiš, končící premiér za ANO

Češi si budou novou hlavu státu vybírat v řádném termínu v lednu 2023. Během nadcházejícího půl roku by tak měli zájemci o prezidentský úřad ohlásit kandidaturu a rozjet kampaň. Kandidaturu zatím oficiálně ohlásili čtyři lidé.

O cestě na Hrad uvažuje i řada dalších osobností, zatím si ale nechávají otevřená zadní vrátka. Třeba u ODS se už delší dobu mluví o senátorce Miroslavě Němcové. Svoji kandidaturu v minulosti nevyloučila, ale ani nepotvrdila.

Prvním, kdo rozhodnutí kandidovat na prezidenta veřejně oznámil, byl senátor a neúspěšný kandidát z volby v roce 2018 Pavel Fischer. V roce 2018 skončil v prezidentských volbách na třetím místě.

Kandidaturu ohlásil další účastník klání z roku 2018 Marek Hilšer. Stalo se tak v listopadu 2019. „Mé rozhodnutí stále platí,“ potvrdil nyní Seznam Zprávám.

V květnu oznámila kandidaturu advokátka Klára Long Slámová, která se rovnou vrhla i do kampaně. Někdejší obhájkyně Jiřího Kajínka má v provozu webové stránky vaseprezidentka.cz a na sociální síti je aktivní pod profilem, který má v názvu „vaše první prezidentka“.

Jako poslední zatím svého kandidáta oznámila iniciativa Otevřeme Česko – Chcípl PES. Do voleb vyšle Jakuba Olberta. Na jeho podporu musí nashromáždit 50 tisíc podpisů občanů, jak určuje zákon.

Výzkumná agentura Median v září, dva týdny před sněmovními volbami, zjišťovala mezi Čechy, koho by od roku 2023 chtěli za prezidenta. Nejvíce lidí, čtvrtina oslovených, řeklo, že neví. Z konkrétních jmen získal největší podporu armádní generál ve výslužbě Petr Pavel.

Ten kandidaturu ještě oficiálně nepotvrdil, byť kolem tématu neustále krouží.

Reklama

Doporučované