Hlavní obsah

Babiš: Zeman mi v neděli řekl, že mě pověří sestavením vlády. Vypadal normálně

Foto: vláda.cz

Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Premiér dále dodal, že prezident při nedělní schůzce vypadal normálně. Zeman byl prý unavený, převoz do nemocnice byl dle Babiše plánovaný.

Článek

Prezident Miloš Zeman v neděli řekl premiérovi Andreji Babišovi, že ho jako předsedu nejsilnější strany pověří sestavením vlády. Uvedl to premiér ve vysílání České televize.

„Já jsem v neděli mluvil s prezidentem a on mluvil o tom, že když nastane ta chvíle, tak mě osloví. Opakovaně to říkal a je na mně, jestli pověření přijmu, nebo ne,“ uvedl premiér.

Odmítl odpovědět na otázku, zda pověření přijme. „Nevím, zeptejte se mě, až mě pověří. My určitě nebudeme brzdit žádné demokratické procesy. Chováme se velice konstruktivně. Když mě pan prezident pověří, tak vám řeknu svoje stanovisko,“ řekl k tomu Babiš.

Babiš se s Milošem Zemanem viděl v neděli krátce předtím, než byl prezident převezen do vojenské nemocnice, kde je od té doby s blíže nespecifikovanými zdravotními potížemi na jednotce ARO. Prezidentův stav podle něj chod věcí v nově zvolené Sněmovně nebrzdí.

Na dotaz, jak prezident v neděli vypadal, uvedl, že normálně. „Mluvil jsem s ním třicet minut. Žasnu, jak novináři spekulují, že jsem ho zachraňoval. Přišel jsem na jedenáctou, o půl 12 přišel pan Zavoral a ve 12 byl odvoz. Bylo to plánované,“ řekl Babiš.

Prezident byl podle premiéra unavený, spekulace o tom, že právě on zařizoval převoz do nemocnice, označil za nesmysly.

Dříve premiér o nedělní schůzce pouze řekl, že zatím pověření nedostal. Volby vyhrála koalice Spolu, Zeman ale již dříve avizoval, že pověření od něj dostane nejsilnější strana. Koalice Spolu už avizovala, že vznik vlády se Starosty a Piráty vyjedná bez ohledu na pověření.

Babiš na dotazy novinářů rovněž řekl, že nestojí o post šéfa žádného výboru. Chce být opoziční poslanec a chce být členem zdravotního výboru.

„Já jsem smířený dávno se vším, jsem starší člověk nepotřebuju se smiřovat s ničím,“ odpověděl na dotaz, zda je s prací v opozici smířený. Dodal, že výsledek voleb je návrat do „starých časů“.

Zástupci hnutí ANO ještě v úterý dopoledne tvrdili, že chtějí jako nejsilnější strana obsadit post šéfa Sněmovny. O něj ale usiluje koalice Spolu, podle Babiše to proto není aktuální.

Reklama

Doporučované