Hlavní obsah

Babiš získal první díl moci. Zastupuje ho smířlivý advokát z Kroměříže

Večerní zprávy 22. 11. 2017.

 

Reklama

Andrej Babiš a hnutí ANO dnes jako vítězové voleb získali první oficiální kus moci.

Článek

Předsedou Poslanecké sněmovny a jedním z ústavních činitelů se stal poslanec zvolený za toto hnutí Radek Vondráček.

Shoda okolností svěřuje tomuto advokátovi z Kroměříže několik kompetencí, jež mohou mít v povolební české politice mimořádnou cenu: bude tím, kdo může dát Andreji Babišovi případný třetí pokus k sestavení vlády, a jako předseda Sněmovny bude také držitelem klíče od trezoru, v němž leží nová žádost policie o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Politika, jenž má za sebou zatím zkušenost jediného čtyřletého období poslaneckého mandátu, poslaly do čela dolní komory hlasy Pirátů, Okamurova hnutí SPD a komunistů.

V profilu, který uvádíme v úvodu dnešních Večerních zpráv, se dozvíte, že Radka Vondráčka objevila pro politiku Babišova pravá ruka Jaroslav Faltýnek. Ve sněmovních kuloárech jsou často k vidění spolu a občas se jim přezdívá „hodný a zlý policajt“.

Vondráčkovi taková přezdívka nevadí. Sám o sobě často říká, že je hodný kluk, který se snaží s každým dohodnout. „Jsem otevřený člověk obecně a za ty dlouhé roky jsem se naučil respektovat názor druhých. Diskuse je důležitá,” říká Vondráček.

Reklama

Doporučované