Hlavní obsah

Babiš zjistil, že lidem vadí dvojí kvalita potravin, tak s ní chce bojovat. Zatím se ale vláda moc nepředvedla

Andrej Babiš promluvil o dvojí kvalitě potravin v Evropské unii na tiskové konferenci ke kampani do eurovoleb.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

ČSSD se naštvala na hnutí ANO: Má pocit, že jí před evropskými volbami „ukradlo“ boj s ošizenými potravinami pro východoevropské trhy.

Článek

Tento týden si Andrej Babiš, jenž se rád chlubí dvěma michelinskými hvězdami udělenými jeho restauraci na francouzské Riviéře, všiml, že v čokoládě pro Čechy je méně kakaa a rybí prsty jsou plné vody.

Premiér si toho nevšiml proto, že by zrovna vyrazil na levnější a kvalitnější rodinný nákup kousek za hranice. Známý problém dvojí kvality potravin mu „vylezl“ z předvolebního průzkumu jako něco, co lidem vadí.

A tak Andrej Babiš – sám velkopotravinář – odstartoval volební kampaň do eurovoleb s tím, že bude bojovat za kvalitnější potraviny. „Není přece možné, aby si naše děti mohly koupit jenom čokoládu Milka, která má podstatně větší obsah tuku a cukru,“ prohlásil.

V pondělí se kvůli tomu dokonce sejde s představiteli obchodních řetězců.

Tím však naštval vicepremiéra a šéfa ČSSD Jana Hamáčka, který má pocit, že Babišovo hnutí ANO „ukradlo“ téma sociální demokracii a najednou se staví do role ochránce českých spotřebitelů: „Jen řeči nestačí, to našim občanům nepomůže, aby měli kvalitní potraviny. Za nás mluví činy."

Hamáček tím připomíná, že téma dvojí kvality potravin rozhýbala v Bruselu europoslankyně Olga Sehnalová z ČSSD, která se jím dlouhodobě zabývá.

„Překvapuje mě, že nyní v kampani před evropskými volbami se tématem najednou velmi zabývá i hnutí ANO, když jejich europoslanci v rámci tohoto tématu prosadili oproti Olze Sehnalové jen měkká opatření a například bývalá ministryně průmyslu Nováková (do vlády ji za hnutí ANO nominoval Andrej Babiš – pozn. red.), která mohla téma otevřít, to vůbec neřešila,“ řekl Hamáček pro Seznam.

Co tím předseda menší koaliční strany myslí?

V europarlamentu nakonec prošla měkčí varianta, která nekalé obchodní praktiky nezakázala, jak prosazovala poslankyně ČSSD Sehnalová. Důvodem je mimo jiné i to, že česká vláda se za její návrh nepostavila letos v březnu v takzvaném Výboru stálých zástupců, který je klíčovou součástí Rady EU.

„Právě tehdy zástupce vlády hlasoval pro polovičaté řešení, které dvojí kvalitu potravin zcela nezakazovalo a které bylo Evropským parlamentem o měsíc později definitivně přijato,“ připomíná také šéf opoziční TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil.

Nutno dodat, že Olze Sehnalové z ČSSD pomáhala shánět podporu i poslankyně Dita Charanzová z ANO – ovšem marně, kvůli vládnímu postoji ve Výboru stálých zástupců se o tvrdé variantě zakazující dvojí kvalitu ani nehlasovalo.

Reklama

Doporučované