Hlavní obsah

Babiš zjišťuje, jak drahá data mají Češi v mobilu. Velká trojka odpoví do týdne

Babiš zjišťuje, jak drahá data mají Češi v mobilu. Velká trojka odpoví do týdne.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle několika mezinárodních srovnání jsou ceny mobilních služeb včetně přenosů dat v Česku jedny z nejvyšších v Evropě. Operátoři se brání, že ceny nejsou takové, jak ukazují srovnání vycházející z jejich ceníků, protože velká část uživatelů získala individuální výhodnější nabídku.

Článek

Mobilní operátoři mají do týdne dodat premiérovi Andreji Babišovi (ANO) reálné údaje o tom, za jaké ceny využívají Češi mobilní data. Babiš to uvedl po schůzce s generálními řediteli T-Mobilu, O2 a Vodafonu na Twitteru. Operátoři mu podle ředitele Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiřího Grunda dodají údaje o vývoji reálných cen za posledních několik let. „Dostal jsem za jeden stůl generální ředitele všech operátorů. Brání se, že ceny nejsou takové, jak ukazují srovnání. Vyzval jsem je, ať konečně řeknou, jak to s cenami je, a neschovávají se za podpultové nabídky. Do týdne přinesou reálná čísla,“ oznámil na Twitteru Babiš.

Zástupci operátorů potvrdili, že jednání budou dál pokračovat. „Pana premiéra jsme seznámili se situací a pan předseda nás vyzval, abychom doložili vývoj cen za posledních několik let. Jednotliví operátoři jsou připraveni mu vyhovět,“ dodal Grund. Zájem o dění na mobilním trhu zvýšil nedávný výrok ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové (za ANO), podle níž si za vysokou cenu mobilních dat mohou sami Češi.

Na českém trhu působí tři mobilní operátoři, T-Mobile, O2 a Vodafone, a kolem dvou stovek virtuálních operátorů. Dohromady obsluhují 14,5 milionu zákazníků. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) v pátek oznámil výsledky předběžné analýzy mobilního velkoobchodního trhu, podle které je na něm nedostatečná konkurence a operátoři na něm jednají ve shodě. V budoucnu by mohl trh začít regulovat. Vycházel z testů hlasových, SMS a datových služeb nabízených v tuzemských mobilních sítích GSM, 3G a LTE. Babiš koncem února řekl, že stát bude v březnu a dubnu jednat s operátory ze Spojených států, Itálie, Francie, Velké Británie a Jižní Koreje ohledně zavedení čtvrtého operátora na český trh.

Reklama

Doporučované