Hlavní obsah

Babiš zkritizoval Ondráčka za cestu do Doněcku, poslanci se od ní distancovali

Přenos jednání zahraničního výboru k cestě poslance KSČM Zdeňka Ondráčka do Doněcku.Video: Seznam

 

Reklama

aktualizováno •

Poslanec KSČM se na Ukrajině zúčastnil oslav Doněcké lidové republiky, tu přitom Česká republika jako samostatný stát neuznává.

Článek

Zahraniční výbor Sněmovny se distancoval od cesty poslance KSČM Zdeňka Ondráčka na Ukrajinu, kde se zúčastnil oslav Dne Doněcké lidové republiky.

Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nebyla cesta v souladu se zahraniční politikou české vlády. Premiér dnes na dotaz novinářů uvedl, že neví, kdo Ondráčka pozval a o jakou akci šlo. Problém by podle Babiše měl řešit Parlament vzhledem k tomu, že Ondráček je poslanec.

Komunista Ondráček navštívil samozvanou Doněckou lidovou republiku.Video: Jolana Humpálová

Ondráček Seznamu řekl, že byl na akci pozván, ale náklady si hradil sám. „Přece i vám musí být jasné, že to byla soukromá návštěva,“ odpověděl redakci s tím, že způsob uvítání je věc hostitele.

Česká republika přitom samostatnost Doněcké a Luhanské lidové republiky neuznává.

Ministerstvo zahraničí navíc upozornilo, že ukrajinské předpisy zakazují vstup na území ovládaná separatisty bez speciálního povolení. „Cizí státní příslušníci a osoby bez státní příslušnosti, jež poruší pravidla pro vstup na dočasně okupované území Ukrajiny a jeho opuštění, ponesou odpovědnost, což znamená především pokutu a zákaz vstupu na území Ukrajiny. Porušovatelé pravidel se rovněž vystavují také riziku trestního stíhání,“ uvedl Černínský palác v prohlášení zaslaném ČTK.

„Poslanec Ondráček dělá ostudu České republice. Na této cestě oficiálně ČR nezastupoval. Kromě videa s tímto ‚úspěchem’ nevím, jaký byl cíl jeho cesty,“ uvedl na Twitteru ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Reklama

Související témata:

Doporučované