Hlavní obsah

Babiš zredukoval svůj projekt pro sirotky v Sýrii na třetinu. Bojí se, že by ho nenaplnil

Babiš navrhl stavbu sirotčince jako alternativu k plánu Michaely Šojdrové na převoz 50 sirotků do Česka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ačkoliv premiér původně mluvil o areálu až pro 150 dětí, současné plány počítají s padesáti.

Článek

Zároveň s tím, jak premiér Andrej Babiš popsal na Facebooku své poslední představy o avizovaném projektu pro sirotky uprchlíků v Sýrii, oznámil jednu významnou změnu v původně ohlašovaném plánu.

Jak Seznamu potvrdil Martin Kokta, šéf stavební firmy Cubespace, která na projektu pro Babiše pracuje, v zatím poslední (konečné) verzi projektu se výrazně zmenšil počet dětí, pro které se má areál chystaný na syrském území stavět.

Původní kapacitu 150 dětí Babiš nakonec snížil na třetinu.

„Původně jsme dostali za úkol navrhnout areál pro 150 dětí. Konečný návrh se zredukoval na 50,” řekl Seznamu Martin Kokta.

Důvod? Šéf Cubespace mluví o obavách, že by se požadovaný počet opuštěných dětí do areálu nenašel. „Dostali jsme totiž zprávu, že by původní kapacita nemusela být naplněna,“ popsal změnu Martin Kokta, který s Babišem na návrhu pracuje od loňského září.

V řeckých uprchlických táborech i zařízeních, kde se sirotci po migrantech shromažďují, bylo přitom podle oficiálních čísel z letošního února evidováno 3708 nedoprovázených dětí. Desetinu z nich tvořily přímo děti ze Sýrie a 7,3 procenta z nich je mladších 14 let.

Opuštěných dětí syrské národnosti však v táborech postupně ubývá – úřadům se totiž postupně daří nacházet jejich příbuzné. Kromě Syřanů ale tábory dále obývají i sirotci z Afghánistánu, Iráku nebo Maroka.

Větší kapacita areálu byla také i jedním z Babišových argumentů, proč stavbu sirotčince za 65 milionů korun upřednostnit před iniciativou europoslankyně Michaely Šojdrové. Ta do Česka v rámci humanitární pomoci navrhuje jednorázově převézt 50 sirotků.

„Proč by sem děti měly přijít dočasně, když neznají naše prostředí, nemluví naší řečí, kdo by se o ně staral? Takže představy paní Šojdrové jsou od samého počátku nesmyslné. (…) Jak jsem řekl, pokračuji v projektu pro syrské sirotky v Sýrii – 150 sirotků. Tam se narodili, tam chtějí žít a tam jsou zvyklí,“ prohlásil během prosincových interpelací ve Sněmovně.

Na otázku, proč tedy ke změně v kapacitě nyní došlo, odpovídá Martin Kokta stručně: „Netušili jsme, jaká bude lokální potřeba.“

Plánovaný areál v Sýrii by se podle Martina Kokty měl skládat ze čtyř hlavních částí – školy, školky, jídelny a ubytovacího zařízení. Ty firma navrhne postavit jako tzv. kontejnery – moduly, jejichž sestavení i převoz do Damašku můžou trvat nanejvýš dva měsíce.

A návrh je sestaven primárně pro děti předškolního věku přímo v Sýrii. „Vzhledem k tomu, že je pozemek v Damašku, předpokládám, že se bude jednat o děti ze Sýrie. O tom, jestli tam budou převezeny i děti z evropských táborů, nevím – ale stát se to může. Sirotky bude vybírat Syrský arabský půlměsíc,“ popsal Kokta.

Dodává přitom, že nemusí jít o konečnou podobu kampusu: „První fáze bude testovací. Kdyby tu byly vhodné děti, počítá se i s jeho rozšířením. Ostatně celý pozemek má přes 20 tisíc metrů čtverečních.“

Andrej Babiš se o detailech projektu rozepsal začátkem týdne. Na Facebooku uvedl, že plán už je domyšlený do detailů, včetně vybavení, sportovišť a školy.

„Je to kompletně český produkt, který se tady vyrobí a pak v kontejnerech přepraví do Sýrie. Máme i vybraný pozemek. Zatím to vypadá, že by to mělo stát kolem 65 milionů korun. Založím na to nadaci, která s financováním pomůže a bude hledat sponzory,“ uvedl.

Momentálně Česko podle Babiše čeká na reakci syrské strany, která musí dodat informace o legislativě k novostavbám. Poté budou podle šéfa firmy Cubespace poslední překážkou jen chybějící peníze.

„Pokud nás daná nadace nebo jiná pověřená instituce osloví, jsme schopni podat jí nabídku. Samozřejmě předpokládám, že proběhne i nějaký tendr. Momentálně jsme ale úkol splnili a záleží na tom, kdy premiér načerpá do nadace potřebné prostředky,“ uzavřel Kokta.

Reklama

Související témata:

Doporučované