Hlavní obsah

Babiš ztrácí kvůli pandemii, Piráti mobilizovali mladé, říká politolog

Foto: ČTK

Premiér Andrej Babiš, lídr hnutí ANO.

Reklama

Hnutí ANO Andreje Babiše ztrácí kvůli koronaviru a koalice Pirátů a STAN naopak posílila díky mobilizaci mladých voličů. Takto si vysvětluje aktuální volební průzkum politolog Michal Pink.

Článek

Koalice Pirátů a STAN posiluje, Babišovo hnutí ANO naopak slábne. S tímto výsledkem přišla v neděli Česká televize, pro kterou průzkum připravila agentura Kantar CZ. Koalice Pirátů se STAN by nyní ve sněmovních volbách zvítězila se ziskem 34 procent hlasů. Druhé hnutí ANO by dostalo 22 procent hlasů.

Třetím nejsilnějším subjektem ve volbách by byla koalice Spolu tvořená ODS, lidovci a TOP 09. Získala by 17,5 procenta. Pro hnutí SPD by hlasovalo 11 procent voličů a komunistům by dalo hlas 5,5 procenta voličů. Vládní ČSSD vyšla z modelu se ziskem 4,5 procenta, při zohlednění statistické chyby by se ale do Sněmovny dostala.

Politolog Michal Pink z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, kde koalice Pirátů a STAN získává nové voliče a jak moc pandemie koronaviru škodí vládním stranám ANO a ČSSD.

Co poslední průzkum ukázal? Ztrácí hnutí ANO dominanci?

Se zpožděním se nám projevuje to, o čem se tady hovořilo na podzim. Strategické koalice mezi Piráty a STAN a třemi dalšími politickými stranami ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Současně vidíme, že se vládním stranám nedaří tak, jak by si představovaly. Dlouhodobý trend ANO prostě jde pomalu dolů, což v situaci, kdy tady máme ekonomický pokles, pandemická omezení, nespokojenost se situací, tak je jasné, že vládní strany ztrácí a opoziční budou získávat.

Kde Piráti získávají nové voliče? Podařilo se jim mobilizovat mladou generaci?

Dlouhodobě šlo o to, že mladá generace jakékoliv volby vynechává. Ale v momentě, kdy maturitní ročník zavřete doma, nasadíte jim roušku a respirátor a řeknete jim, že žádnou maturitu mít nebudou – a už sedí doma rok –, mají víc času přemýšlet o tom, jak se s nastalou situací vypořádat. A díky tomu si troufám říci, že Piráti výrazným způsobem získávají potenciál, zatímco vládní strany ho ztrácí. To je nový prostor, kde Piráti získávají. Myslím si, že jsou to spíš Piráti než STAN.

Odcházejí voliči ANO k jiným stranám?

Ono stačí, když ti voliči zůstanou doma a řeknou, že k volbám nepůjdou. A máme pokles čtyři nebo pět procentních bodů, což se ale do voleb může ještě čtyřikrát změnit. Záleží na tom, zda ze současné situace vládní elity v čele s Andrejem Babišem dokážou vytěžit maximum. Možná jde o strategický úkrok stranou. Máme půl roku před volbami. Nechávají tedy Piráty a STAN, aby se v tuto chvíli vyčerpali, nesli se na vlně. A naopak jiná hnutí a strany začnou zbrojit až 15. srpna nebo měsíc před volbami. A v tu chvíli může být výsledek úplně jiný než nyní.

Může se tedy stát, že se situace za půl roku úplně změní a volby dopadnou jinak?

Může se to rapidně změnit, a to především proto, že voliči Pirátů a především Starostů jsou strašně variabilní. Ti, kteří volili STAN v posledních volbách do Poslanecké sněmovny, se rozhodovali v den voleb, dva nebo tři dny před volbami. Rozhodně to není dlouhodobý ukotvený elektorát, který by vycházel z nějakých makro společenských charakteristik, jako tomu je u jiných dlouhodobě etablovaných ukotvených stran.

Ubližuje aktuální situace kolem koronaviru vládním stranám?

To rozhodně ano.

Komu víc, hnutí ANO, nebo ČSSD?

Hnutí ANO vstupovalo do vládního angažmá plus minus s nějakým volebním výsledkem 30 procent. Sociální demokracie se rozhodla, že půjde do vlády ani ne s 8procentním volebním výsledkem. Ve chvíli, kdy vidíme, že vládní strany ztrácejí 5 procentních bodů, tak zatímco u ANO je to prostě ztráta, ale pořád je tam výrazný potenciál, u ČSSD je to otázka života a smrti.

Dokáže podle vás ČSSD překročit pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny?

Můj odhad je, že sociální demokracie zaplatí tvrdou daň v podobě odlivu voličské podpory za aktivní účast ve vládě Andreje Babiše. Jestli získá 5,5 procenta na celostátní úrovni, tak to může být docela dobrý výsledek. Otázkou je, co ČSSD za nadcházejících šest měsíců udělá. Jak se bude chovat, co bude dělat a jak se bude snažit ze situace vybruslit.

Ukazují průzkumy, kdo je největším favoritem pro sestavení koalice, nebo to bude velmi těžké?

Důležité je si uvědomit, jaká budeme mít pravidla, co se týká přerozdělování hlasů na mandáty. To je v tuto chvíli velká neznámá. Až budeme znát parametry volebního systému, budeme vědět, jak to pravděpodobně dopadne. Troufnu si říct, že zopakování velké patové situace, jakou jsme tu už kolikrát měli, je velmi pravděpodobné a že sestavit jasnou, většinovou a ideově propojenou vládní koalici bude letos na podzim hodně náročný úkol.

S politickou situací je spokojených 11 procent lidí

S politickou situací v Česku je spokojeno 11 procent obyvatel, nejméně od začátku měření. Jako velmi špatnou hodnotí politickou situaci téměř polovina Čechů a dva z pěti ji vnímají jako špatnou. Vyplývá to z průzkumu agentury Kantar CZ pro Českou televizi, který byl v neděli zveřejněn.

Velmi nespokojených respondentů oproti listopadovému i lednovému průzkumu výrazně přibylo. „Je to extrémně rychlé zhoršení, které jsme nikdy dříve neviděli,“ uvedl analytik Kantaru Ondřej Ryboň.

Nespokojenost jde podle Ryboně napříč sociálními skupinami. Relativně nejoptimističtější jsou voliči vládního hnutí ANO. Jako dobrou vnímá politickou situaci 38 procent z nich. Ještě před měsícem to bylo 55 procent.

Zdaleka největší pokles spokojenosti s politickou situací zaznamenal Kantar u příznivců menší vládní strany ČSSD. Za měsíc se propadla ze 43 na šest procent. „O něco menší pokles je vidět také u voličů KSČM, z 22 na pět procent,“ doplnil Ryboň.

Reklama

Doporučované