Hlavní obsah

Babiš zveřejnil diagnózu dcery, pomohl si tragédií Karla Svobody. Lže, zlobí se syn skladatele

Petr Klein Svoboda odmítá, že by jeho otec trpěl bipolární poruchou.Video: Vedran Kovačevič, Seznam Zprávy

 

Reklama

Petr Klein Svoboda, filmový režisér a syn zesnulého skladatele Karla Svobody, se ostře ohradil proti výrokům premiéra Andreje Babiše. Ten v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo uvedl, že jeho dcera Adriana Bobeková trpí bipolární poruchou stejně jako Karel Svoboda. „Tohle je velmi nepěkný dárek k nedožitým osmdesátým narozeninám mého táty. Je to lež,“ řekl pro Seznam Svoboda.

Článek

„Můj táta má za měsíc nedožitou osmdesátku. Já jsem vyhozen ze svého biorytmu, tohle je velmi nepěkný dárek k jeho narozeninám. Je to naprosto nevhodné a vůbec to není namístě. Rozhodilo mě to hlavně z toho důvodu, že to není pravda. Je to lež. Otec žádnou bipolární poruchu nikdy neměl,“ uvedl pro Seznam Petr Klein Svoboda.

Tvrdí, že se jeho slavný otec potýkal s existenciální krizí, což mu měl krátce před sebevraždou potvrdit i odborník. „Tohle jsem nikdy nikomu neřekl. Táta před svou smrtí neformálně navštívil jednoho špičkového odborníka, psychologa, aby si s ním popovídal na půdě věhlasné nemocnice. Tatínek a pak i jeden rodinný přítel se mi svěřil, že mu ta kapacita řekla, že je úplně normální a že jen má existenciální problémy tak, jako to má každý muž, který uvažuje o rozvodu a který uvažuje, že vydědí svou manželku. Táta nikdy netrpěl duševní poruchou, kterou by se znevážil jeho stav. Byla to vždycky kampaň, proti které jsem bojoval. Bulvární média moje slova často znevažovala a dělala ze mě pitomce. Na to jsme ale všichni zvyklí,“ dodal Svobodův syn.

Andrej Babiš o Karlu Svobodovi promluvil v souvislosti se zjištěním, které přinesl investigativní speciál Seznamu Zvláštní vyšetřování. Reportéři Slonková a Kubík našli Babiše juniora, pětatřicetiletého syna premiéra, který je klíčovým svědkem v kauze Čapí hnízdo. Policie se jej marně snaží dva roky najít a vyslechnout, podle posudku dodaného lékařkou ve službách Andreje Babiše syn není způsobilý zúčastnit se trestního řízení. Sám junior to ale odmítá a o Čapím hnízdě v dokumentu promluvil.

Plná verze investigativního pořadu Zvláštní vyšetřování: Průlomové svědectví v kauze Čapí hnízdo. Slonková a Kubík vypátrali zmizelého Babišova syna. Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

Babiš v reakci na odhalení Seznamu zveřejnil diagnózu své dcery, byť o té v reportáži nebyla řeč. „Moje dcera Adriana má 20 let bipolární poruchu. A pokud někdo neví, co to je, ať si vzpomene na Karla Svobodu. Zpochybňovat zdravotní stav mých dětí můžou jenom bezcitní fanatici,“ nechal se slyšet lídr hnutí ANO.

Skladatel Karel Svoboda by oslavil kulatiny 19. prosince. Syn mu věnuje dokument, který zmapuje jeho nejlepší roky života.

„Jsem režisér, jsem filmař a rozhodl jsem se, že o tátovi udělám celovečerní dokument, který se jmenuje Šťastná léta. Doposud nevzniklo dílo, které by zmapovalo jeho tvorbu a ukázalo ho jako skvělého pozitivního člověka a frajera, jakým on byl. Byl dobrý táta, dobrý člověk. Velké spoustě lidí pomohl zcela nezištně, nemluvě o tom, že statisícům z nás napsal písničky, které si jak já, tak všichni ostatní, můžeme dodnes broukat,“ podotkl na závěr pro Seznam Petr Klein Svoboda.

Reklama

Související témata:
Bipolární porucha
Karel Svoboda
Petr Svoboda

Doporučované