Hlavní obsah

Babiš zveřejnil dopisy Zemanovi. V druhém nabídl za Pocheho Hamáčka

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Premiér Andrej Babiš zveřejnil dopisy prezidentu Miloši Zemanovi, ve kterých politici domlouvali jmenování jeho nové vlády.

Článek

V prvním dopise s datem úterý 25. června Babiš požádal prezidenta Zemana o jmenování 14 ministrů do jeho vlády. Na třetím místě tohoto seznamu byl uveden sociální demokrat Miroslav Poche.

Záhy (podle ručně dopsaných údajů ten samý den v 9:10) odeslal Babiš na Hrad druhý dopis. Ten už neobsahuje žádný seznam, ale instrukci, jak se má prezident zachovat, kdyby nechtěl (jak dříve naznačil) jmenovat ministrem Pocheho.

„V reakci na váš dopis ze dne 24. 6. 2018 vám v souladu s článkem 68, odstavce 2 Ústavy České republiky, pro případ, že byste se rozhodl nevyhovět mému návrhu ze dne 25. 6. 2018 a nejmenoval byste členem vlády pana Miroslava Pocheho, navrhuji, abyste řízením Ministerstva zahraničních věcí dočasně pověřil místopředsedu vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka,” píše se v dopise podepsaném Andrejem Babišem.

Premiér zveřejnil dopisy na výzvu svého vládního partnera Hamáčka poté, co se o dopisech a různých verzích seznamu ministrů začalo spekulovat v médiích.

Ve čtvrtek v TV Barrandov prezident Zeman popisoval situaci následovně: „Byl předběžný seznam, kde nebyl uveden žádný ministr zahraničí, a druhý, v podstatě dopis pana premiéra Babiše, kde mi navrhoval dva ministry zahraničí. Nejprve Miroslava Pocheho a v případě, že ho nepřijmu, tak navrhoval pana Jana Hamáčka. Tomuto druhému návrhu, jak víte, jsem vyhověl,” řekl v televizní diskuzi prezident.

Reklama

Doporučované