Hlavní obsah

Babišův manuál pro občany: Jak se chovat v době hrozby koronaviru

Foto: Česká televize

Andrej Babiš.

Reklama

Premiér Andrej Babiš ještě před nedělní velkou tiskovou konferencí všech zainteresovaných na pražském letišti vydal na svém facebookovém profilu sadu doporučení pro občany, jak se chovat v době, kdy Asie bojuje s nebezpečným koronavirem a hrozí jeho rozšíření po celém světě.

Článek

„Co bych poprosil, abyste dělali v tuto chvíli,“ oslovil premiér občany a přidal seznam konkrétních rad a doporučení. Seznam Zprávy přinášejí premiérův „manuál pro občany“ v původním znění jako dokument. „Při kašlání a kýchání si zakrývat ústa paží/rukávem, nikoliv rukou (kapénky se pak mohou přenést dál),“ zní například jedno z konkrétních doporučení.

KORONAVIRUS. Důležitá zpráva, všichni si ji prosím přečtěte a šiřte ji dál.

Důležité je i to, aby se sami občané chránili tak, jak se i při jiných respiračních onemocněních preventivně chránit doporučuje. Zároveň jsme v chřipkovém období, takže platí stejná pravidla jak pro chřipku. To znamená!!!

Vyhýbat se těm, kdo jsou zjevně nemocní.

Dodržovat základní hygienická pravidla.

Používat například i dezinfekci, pokud jsme v kontaktu s lidmi, kteří akutními respiračními potížemi trpí.

Jedinci, kteří trpí respiračním onemocněním, by měli dodržovat pravidla respirační hygieny – tj. při kýchání a kašlání řádně užívat, nejlépe jednorázové, kapesníky, při kašlání a kýchání si zakrývat ústa paží/rukávem, nikoliv rukou (kapénky se pak mohou přenést dál).

Samozřejmě i zdravotníci sami by se měli chránit, jelikož jsou to právě oni, kteří přicházejí s pacienty nejvíce do styku.

Pro ty, kdo cestují:

Pokud se u někoho před či během letu objeví příznaky respiračního onemocnění, měl by okamžitě informovat palubní personál.

Na letišti mohou lidé kontaktovat stálou lékařskou službu.

Pokud jsme z cest již doma a máme podezření na respirační onemocnění, je třeba neprodleně kontaktovat svého lékaře.

Pro Ministerstvo zdravotnictví je zcela zásadní v této chvíli konstantní komunikace jak mezi mezinárodními organizacemi, tak mezi jednotlivými státy EU (spolupráce se např. ukazuje při dohodě s Francií o nabídce evakuace pro české studenty ve Wu-chanu).

Situaci systematicky a nepřetržitě monitorujeme a jsme v úzkém spojení jak s Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), tak i s experty ze Světové zdravotnické organizace (WHO).

WHO zatím nevyhlásila globální stav světové nouze, nicméně vydala jasná doporučení pro země mimo ohniska viru (tedy i EU).

Zdroj: facebookový profil Andreje Babiše

Reklama

Doporučované