Hlavní obsah

Babiš zveřejnil nová jména, ve vládě budou Schillerová, Hüner a Němcová

Babiš oznámil jména nových ministrů.Video: Johana Trešlová

 

Reklama

Předseda hnutí ANO a budoucí premiér Andrej Babiš dnes pro Radiožurnál potvrdil jména dalších kandidátů svého vládního týmu.

Článek

Ministryní financí se má stát dosavadní náměstkyně úřadu Alena Schillerová, Ministerstvo průmyslu a obchodu má řídit manažer Siemensu v Česku Tomáš Hüner a ministryní práce a sociálních věcí se pravděpodobně stane současná radní pro zdravotnictví Středočeského kraje Jaroslava Němcová. Předseda hnutí ANO a budoucí premiér Andrej Babiš to dnes potvrdil v Radiožurnálu. O důvěru chce se svým kabinetem požádat až v lednu. Prezident Miloš Zeman avizoval, že Babiše jmenuje premiérem 6. prosince a jeho vládu pak o týden později.

Babiš po úterním setkání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že jména budoucích ministrů nebude zveřejňovat, protože to Zemanovi slíbil. Postupně v dalších dnech ale v médiích potvrdil, že jeho kandidátem na ministra vnitra je bývalý náměstek úřadu a někdejší šéf bezpečnosti strojírenských Vítkovic Lubomír Metnar a že zemědělství by měl řídit spolumajitel zemědělského a potravinářského koncernu Úsovsko Jiří Milek.

O Schillerové dnes Babiš v Radiožurnálu řekl, že je odborníkem, který celý život pracoval ve finanční správě. „Nevidím důvod, proč by tam měl být problém. Myslím, že Ministerstvo financí má skvělé výsledky, díky tomu máme i přebytek rozpočtu,“ uvedl Babiš. Hüner má podle budoucího premiéra pověst „našeho nejlepšího energetika a dnes pracuje pro nadnárodní společnost, která si ho vybrala“. O Němcové řekl, že je radní v oblasti sociálních věcí a zdravotnictví. „My vidíme mezi ministerstvy práce a sociálních věcí a zdravotnictvím obrovské synergie a doufáme, že v menšinové vládě přestane resortismus a vláda bude pracovat jako jeden tým,“ dodal.

V Babišově vládě bude devět ministrů, kteří dosud v kabinetu nezasedali. Mezi členy kabinetu budou čtyři ženy. Ve vládě budou pokračovat dosavadní ministři ANO, tedy Richard Brabec, Dan Ťok, Martin Stropnický, Robert Pelikán a Karla Šlechtová. Dosavadní ministryně pro místní rozvoj Šlechtová už potvrdila, že je adeptkou na ministryni obrany. Stropnický by se měl přesunout do Černínského paláce.

Reklama

Doporučované