Hlavní obsah

Babiše vydejte, doporučil výbor. Jak rozumět obhajobě šéfa ANO před poslanci?

Výbor Sněmovny jednal o případu Andreje Babiše.Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

Poslanci sněmovního výboru doporučili, aby sněmovna vydala k trestnímu stíhání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

Článek

Sněmovní mandátový a imunitní výbor udělal další krok k tomu, aby poslanci Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek mohli být vydáni k případnému trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo.

V něm policie už více než rok vyšetřuje podezření, že při budování rekreačního a kongresového sídla patřícího jedné z firem holdingu Agrofert byl spáchán dotační podvod.

Policie předsedu hnutí ANO Babiše a také místopředsedu Faltýnka podezírá, že patřili k hlavním strůjcům dotačních machinací.

Babiš předstoupil odpoledne před mandátový a imunitní výbor.

„Jsem přesvědčený, že je to účelová kauza, která je načasována před volbami, aby to srazilo naše preference. Považuji například za absurdní, že někdo chce stíhat moji manželku jen za to, že prodala akcie,“ řekl Babiš.

Babiš odmítl, že by organizoval dotační podvod. “Myslíte, že bych to udělal takhle? Odmítám to, je to absurdní, pečlivě připravovaná, deset let stará kauza,“ zopakoval Babiš už dříve vyřčené argumenty.

“Určitě nás vydají, ve Sněmovně ale k tomu bude debata,“ řekl Babiš a znovu přirovnal Čapí hnízdo k tzv. Kubiceho zprávě.

Na výslechu i vyšetřovatel

Před Babišem před poslanci z výboru asi hodinu vypovídali policista Pavel Nevtípil a státní zástupce Jaroslav Šaroch, novinářům podrobnosti o svém vystoupení nesdělili. Bylo delší, než původně členové výboru očekávali.

Předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS) před dnešním jednáním řekla, že se Babiš dopoledne seznámil s policejní žádostí o své vydání.

Organizační výbor navrhl, aby Sněmovna o vydání Babiše s Faltýnkem hlasovala ve středu 6. září.

Debata o Čapím hnízdě se tak přenese na půdu Sněmovny. Babiš i Faltýnek považují postup policie za účelový, minimálně jeden z členů výboru - poslanec hnutí ANO Matěj Fichtner - dal najevo, že vydání někdejšího majitele Agrofertu nepodpoří. Prý proto, že po prostudování spisu usoudil, že policie nemá dost podložena svá podezření, že byl spáchán trestný čin.

Video: Babišův poslanec vysvětluje v pořadu Výzva, proč se zastane předsedy

Rozhovor s Matějem Fichtnerem.Video: Jindřich Šídlo

Reklama

Doporučované