Hlavní obsah

Babiše opouštějí byznysmeni. ANO je moc nalevo, zlobí se poslanci

Foto: Profimedia.cz

Andrej Babiš a liberecký pekař Jiří Bláha.

Reklama

Hnutí ANO zatím spíše zlehka oťukává, kdo by měl stanout na jejich letošních kandidátkách. Mezi současnými poslanci se ale již utvořila skupina těch, kteří mají jasno, že do Sněmovny v Babišových barvách už nechtějí.

Článek

Již dříve sněmovní lavice zcela opustila první generace „kluků a holek z plakátu“, kteří Babišovu hnutí pomohli k vzestupu. Nyní se ke svým původním profesím hodlají vrátit známí podnikatelé, kteří kandidovali za ANO v jeho druhém volebním období.

Jedná se převážně o majitele středních a velkých firem, kteří ztratili důvěru v hnutí a nesedí jim levicově orientované zákony, jež ANO prosadilo ve společné vládě s ČSSD. Se stranickým šéfem se teď shodnou na jednom – Sněmovna, ve které zasedají, je žvanírna a ztráta času.

Celý článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V říjnu v dolní komoře skončí majitel skupiny Brano Pavel Juříček, velkopekař z Liberce Jiří Bláha nebo brněnský podnikatel specializující se na počítačové systémy Pavel Staněk.

Shodou okolností jde o trojici, která ve Sněmovně shodila úplně první pokus o zavedení „Izolačky“ z pera sociálnědemokratické ministryně Jany Maláčové. Ta si od dorovnání nemocenské slibovala, že lidé kvůli pandemii ochotněji zůstanou v karanténě.

„Pro výkonného člověka, co byl celý život v byznysu, je Sněmovna strašná. Je to žvanírna, nekonečné obstrukce, nikam to nevede,“ hodnotí svou sněmovní zkušenost Juříček, kterého loni časopis Forbes označil jako 37. nejbohatšího Čecha.

Jako jedno z mála pozitiv svého působení pak zmiňuje, že se mu dařilo blokovat „socialistické nesmysly“. „Pomohl jsem, aby nebyl zavřený průmysl, to by česká ekonomika neunesla,“ uvádí jako příklad.

Jiří Bláha prý Sněmovnu předčasně neopustil jen kvůli pandemii. „Zůstal jsem kvůli covidu, aby měla Sněmovna zpětnou vazbu,“ říká k tomu. I jemu vadí směr sociální politiky. „Jsem zklamaný, většina je naladěná na jiné věci a špatně se cokoli prosazuje, i když jste vládní poslanec,“ dodává.

Jak si vede ANO v předvolebních průzkumech? Podívejte se ve volebním modelu Seznam Zpráv:

Trojici „podnikatelské smetánky“, jak se jim někdy ve sněmovních kuloárech říká, uzavírá brněnský poslanec Pavel Staněk.

„Některé věci se sice posunuly kupředu – souhlasím s tím, že se snížilo daňové zatížení zaměstnanců, že se zrušila superhrubá mzda, protože jsem přesvědčený, že občan pracuje se svými financemi lépe než stát. Ale nepokročilo se například v důchodové reformě. ANO si na konci svázalo ruce tím, že chce vyhrát další volby,“ vysvětluje své motivace.

Z české politiky je pak dle svých slov znechucen, na sociálních sítích pak otevřeně politiku ANO kritizuje. Jeho odchod ze sněmovních lavic je ale komplikovanější než jen nesouhlas se současnou levicovou politikou vládních stran.

ANO jako tradiční strana

Zakladatel společnosti Gemma Systems totiž patřil k podporovatelům někdejšího brněnského primátora Petra Vokřála, který se s hnutím ve zlém rozešel. Po zrušení brněnské stranické buňky v souvislosti s korupční kauzou Stoka se do hnutí nevrátil ani Staněk. „Z hnutí ANO se stala klasická politická strana se svými vnitřními problémy,“ líčí Staněk.

I jeho jméno se objevilo v souvislosti s vyšetřováním případu Stoka, nicméně on spojování s klientelistickou sítí kolem brněnského hnutí ANO opakovaně odmítá.

Z jihomoravských poslanců za ANO pak ohlásil odchod ze Sněmovny i přední český onkolog a někdejší výrazná tvář strany Rostislav Vyzula. Ve sněmovně za ANO působil dvě volební období, stejně jako Staněk již nevstoupil do Babišova hnutí po aféře kolem Stoky. Dnes říká, že své si již odsloužil a teď je řada na dalších.

Ztráta lékaře, zvláště onkologa, je pro Babiše obzvlášť citlivá. Podle všeho totiž hodlá v podzimní kampani dávat důraz právě na prevenci a léčbu nádorových onemocnění.

Končí i někdejší výrobní ředitel společnosti Deza ze skupiny Agrofert, dnes člen jejího představenstva Pavel Pustějovský. Důvody svého rozhodnutí ale nechtěl komentovat.

Hejtman: Musí to mít smysl

Babišovu hnutí hrozí i ztráta další známé tváře, moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka. Populární hejtman a úspěšný lídr sněmovní kandidátky v roce 2017 totiž zatím neřekl poslední slovo, zda své jméno letos na kandidátku přidá, či nikoliv.

„Musí to mít pro mne smysl. To znamená že parlamentní politika musí být utvářena v souladu také s mými představami, jsem zastáncem práce v týmu,“ říká ke své případné kandidatuře někdejší rektor Vysoké školy báňské - Technické univerzity v Ostravě. To se pak podle něj v současnosti neděje, a proto váhá. „Funkce musí být prostředek, ne cíl,“ dodal.

Ze současných poslanců za ANO pak již v nadcházejících volbách nehodlá kandidovat ani plzeňská poslankyně Miloslava Rutová. Seznam Zprávám napsala, že jako třetí nejstarší ze současných poslanců by ráda přenechala místo někomu mladšímu. A na kandidátce nebude ani bývalý ministr zdravotnictví a poslanec Adam Vojtěch, který se chystá velvyslancovat ve Finsku.

Reklama

Doporučované