Hlavní obsah

Babiše porazí vize budoucnosti, jeho voliči se nechtějí vracet k tomu, co bylo, říká sociolog Prokop

Rozhovor se sociologem Danielem Prokopem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Čeho by se měl Andrej Babiš bát a může ho srazit některá z kauz, do kterých je zapletený, nebo ho z politického výsluní jednou sesadí praktický problém typu potíží na dálnici D1? A proč klesají preference SPD? Nejen o tom hovořil v rozhovoru pro Televizi Seznam sociolog Daniel Prokop.

Článek

Krátkodobě se podle Daniela Prokopa Andrej Babiš nemusí bát zřejmě ničeho. Podpora hnutí ANO je mezi českými voliči dlouhodobě stabilní a na vysoké úrovni. Z dlouhodobého hlediska mu ale politické body může sebrat například neschopnost nadále zvyšovat důchody. Hnutí ANO je čím dál více závislé na starších voličích, pro které jsou důležité kroky s jasně viditelnými výsledky. V důchodovém věku je necelá polovina voličů hnutí.

V porovnání s politickými začátky hnutí tak v čase došlo k poměrně výrazné proměně, kdy strana přichází o podporu voličů s vysokými platy a stále více se opírá jak o zmíněné seniory, tak o voliče s nižšími příjmy. To je podle Prokopa jeden z důvodů, proč hnutí ANO ustoupilo od některých progresivnějších vizí.

Podle Prokopa nelze ani zcela vyloučit to, že Andreji Babišovi a hnutí ANO vyroste silná politická konkurence. „Například výzkum Medianu ukazuje, že Piráti a ODS mají posilovat ke 20 procentům. ANO nestáhnou, ale hodně se mu přiblíží. Nehrozí tak, že by ANO volby prohrálo, ale ostatní strany by se mohly spojit a vystrčit ho z vlády,“ řekl Prokop.

Podle Prokopa je však pro Babišovy konkurenty stěžejní nabídnout voličům něco do budoucnosti. „Strany říkají, že Andrej Babiš zkazil nějakou ideální demokracii. V tom dělají chybu. Jeho voliči, i ti potenciální, představu o tom, že tady byla ideální demokracie, nesdílejí. Souboj s Andrejem Babišem je soubojem vize budoucnosti,“ dodal.

Reklama

Doporučované