Hlavní obsah

Babiše rozčílila Jermanová. Spojila ho s tím, že senioři dostanou testy zdarma

Foto: Twitter / včelbaba

Volební plakát, který unikl ještě před zveřejněním: středočeská hejtmanka na něm společně s premiérem slibuje seniorům testy na covid zdarma.

Reklama

Premiér nevěděl, že bude na volebních plakátech ve středních Čechách bojovat s covidem.

Článek

Když se novináři minulý týden ptali Andreje Babiše (ANO), jestli senioři budou mít testování na koronavirus zdarma, premiér okamžitě vypálil: „Je to nesmysl, nic takového nebude.“

Přitom ve stejné době už koloval po sociálních sítích plakát pro krajské volby, na němž Andrej Babiš stojí po boku středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové. A pod nimi je volební heslo: „Testy na covid pro seniory zdarma ZAJISTÍME“.

Podle informací Seznam Zpráv - potvrzených třemi zdroji centrály hnutí ANO a jedním z blízkého okolí radních Středočeského kraje - tenhle slib premiéra rozčílil. Podle zdrojů netušil, že hejtmanka Pokorná Jermanová chce pro říjnové volby získávat starší voliče přes testy na koronavirus.

Nevěděl ani, že na plakátu bude i on sám. Babiše to naštvalo i proto, že si lidé mohli plakát vyložit jako slib pro všechny kraje. Jenže covidové testy pro seniory si dalo do programu jen středočeské ANO v čele s hejtmankou Pokornou Jermanovou.

ANO má dvě hlavní linky volební kampaně. První centrální, kdy se na billboardech ukazují kandidáti s předsedou Babišem a vyjmenovávají, co vše se podle nich povedlo.

A pak si každý kraj dotváří ještě kampaň na míru svému regionu. A právě do téhle části vtáhla hejtmanka Pokorná Jermanová i Babiše. „Celoplošně nemáme v programu, že budeme nabízet testy na covid zdarma,“ řekl Martin Vodička, který se v ANO stará o PR regionů.

Testy zdarma mohou být citlivé téma. Při jarním propuknutí koronavirové epidemie neměl stát respirátory a roušky ani pro zdravotníky, nedokázal ani testovat tak rychle, jak to šíření viru vyžadovalo.

Roli hraje i Babišův vztah s Pokornou Jermanovou: středočeská hejtmanka už třetím rokem přináší ANO problémy. Seznam Zprávy například otevřely dnes už známý případ, jak hejtmanka dala jedno ze svých služebních aut volně k dispozici manželovi.

Naposledy zase v srpnu popsaly, jak VIP úředníci spolupracující s hejtmankou berou na kraji odměny až 85 tisíc, aniž je jasné, co mimořádného udělali.

Seznam Zprávy také letos napsaly, že podle interního průzkumu, které si hnutí ANO nechalo zpracovat, bude mít Pokorná Jermanová problém obhájit ve středních Čechách vítězství.

Je fakt, že společný plakát o bezplatných testech pro seniory hnutí ANO oficiálně nezveřejnilo. Na sociálních sítí se objevila jen jeho neoficiální fotografie.

Hejtmanka Pokorná Jermanová však vzápětí potvrdila, že testy zdarma středočeské ANO má v programu. A ačkoli premiér Babiš stejně rychle reagoval, že jde o nesmysl, krajští politici na testech trvají.

„To, že AB (Andrej Babiš) nezná detailně středočeský program, je celkem pochopitelné, podstatné je, jestli ty testy opravdu seniorům dáme zdarma a to dáme!“ napsal v minulých dnech krajský radní Martin Herman (ANO) na Facebooku.

Hejtmanka zatím neřekla, jak by mělo naplnění slibu testů zdarma fungovat. To znamená, kdo konkrétně by na ně měl nárok a za jakých okolností. Protože lidé s příznaky – samozřejmě včetně seniorů – už dnes mají testy zdarma, respektive jsou hrazené zdravotními pojišťovnami.

Radní Herman v pondělí pouze vzkázal, že vše zazní v úterý na tiskové konferenci věnované startu volební kampaně. „Do té doby se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ řekl Herman.

Reklama

Doporučované