Hlavní obsah

Babišné za 10 korun. Svérázný spor majitele Perníkové chaloupky o EET ukončil dopis od Babiše

Zaevidovaná účtenka je podle provozovatele Perníkové chaloupky i los, proto za ni chce deset korun.Video: Petr Švihel

 

Reklama

Provozní muzea perníku a pohádky o Jeníčkovi a Mařence vybírá takzvané babišné. S úřady si dopisuje, jestli to je legální.

Článek

Z Perníkové chaloupky na Pardubicku se stal jeden ze symbolů odporu proti elektronické evidenci tržeb.

Už v prosinci její provozovatel Luděk Šorm začal účtovat svým zákazníkům jednorázově desetikorunu za to, že musí účtenku zaevidovat. Sám tuto částku označuje jako „babišné“.

Už několik týdnů si Šorm dopisuje s Ministerstvem financí, jestli to může dělat, nebo ne.

Na prosincový protest chce navázat i v letošní sezóně. Bude dál účtovat desetikorunu zákazníkům i od této soboty, kdy oficiálně otvírá.

Podívejte se nahoře nad článkem na původní videoreportáž z Perníkové chaloupky.

„Nám se to osvědčilo, protože zákazníci s tím většinou nemají problém a vědí a oceňují, že jsme nezdražili ani pivo, ani lízátka, ani další služby,“ říká Luděk Šorm.

Z jeho nápadu ale nebyli nadšení úředníci. Ti se nejdříve vyjadřovali, že zpoplatnění této služby je nelegální. Provozní Perníkové chaloupky si následně vyměnil několik dopisů s Ministerstvem financí.

„Až jsme se řadou stížností dostali k písemnému vyjádření ministra Babiše, že žádný zákon nezakazuje tuto službu zpoplatnit,“ tvrdí Šorm.

Přímo ve speciálním studiu Seznam Zpráv na jeho slova reagoval generální ředitel Finanční správy Martin Janeček.

„Je to prazvláštní. Jako zákazník máte nárok na účtenku,“ řekl Janeček s tím, že pokud je desetikoruna zaevidována v rámci účtenky, tak to vyhovuje zákonu o evidenci tržeb. Podle něj jde ale více o vztah mezi zákazníkem a podnikatelem.

„Mně jako zákazníkovi by to připadalo trapné a obtěžující, ale mluvím za sebe,“ dodal generální ředitel Finanční správy.

Jak startoval hlavní vlnu EET Andrej Babiš v Harrachově? Pusťte si rozhovor:

Babiš spustil hlavní vlnu EET v Harrachově.

Reklama

Doporučované