Hlavní obsah

Babišová bez manžela ocenila české válečné hrdiny

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Návrat hrdinů ze zahraničních misí si nenechala ujít Monika Babišová.

Reklama

Ocenění převzali vojáci z misí v Afghánistánu, Kongu či na Golanských výšinách.

Článek

Na pražském Vítkově bylo dnes oceněno šest desítek českých vojáků za službu v zahraničních operacích. Nasazeni byli v alianční misi v Afghánistánu, zpět do Česka se vrátili také pozorovatelé misí OSN v Kongu a na Golanských výšinách. Součástí slavnostního nástupu bylo i předání peněz, které mezi sebou vybrali čeští vojáci v Afghánistánu na výcvik asistenčního psa pro malého chlapce.

VIP hostem generálního štábu byla i manželka premiéra Andreje Babiše Monika, která vojákům poděkovala za jejich službu.

Medaile Za službu v zahraničí dnes převzali vojáci, kteří v Afghánistánu sloužili na kábulském velitelství českého kontingentu a u jednotky, jež na základně Bagrám provozuje bezpilotní prostředky Scan Eagle. Oceněni byli i vojenští policisté, kteří v jednotce KAMBA hlídali české velvyslanectví. Medaile si převzali i vojenští pozorovatelé, kteří dohlíželi v misích OSN na situaci v Kongu a na Golanských výšinách na izraelsko-syrské hranici.

Speciální ocenění dnes převzal Dušan Häutler, který první loňský půlrok působil v Kábulu na spojeneckém velitelství vzdušných sil. Od zástupce americké ambasády obdržel americkou vojenskou medaili The Air Commendation Medal. Häutler ji označil za ocenění nejen své práce na misi a dlouhodobého výcviku, ale i jako ocenění všech příslušníků české armády.

Reklama

Související témata:

Doporučované