Hlavní obsah

Soudní proces, který se týká Agrotecu, byl odročen. Nepřišel jeden z obžalovaných

Kauza Agrotec.Video: Vojtěch Blažek

 

Reklama

Co stálo na začátku případu, který se týká společnosti patřící do holdingu Andreje Babiše, předsedy hnutí ANO?

Článek

Městský soud v Praze měl začít projednávat případ údajných machinací se zakázkami České pošty. Soudce však záhy jednání odročil, protože se nedostavil jeden z obžalovaných.

Předseda trestního senátu Petr Novák případ odročil na 30. října, kdy se pokusí hlavní líčení zahájit.

Kauza se týká zadávání malých stavebních zakázek a zakázek na dodávky pneumatik a náhradních dílů. Obžalováno je pět bývalých manažerů pošty, pět zástupců firem a tři společnosti, mezi které patří také hustopečská firma Agrotec ze svěřenských fondů předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.

Co stálo na začátku případu?

Podle obžaloby příkaz tehdejšího ředitele pošty, že Babišova firma má dostat „nadstandardní péči”.

Psal se rok 2011 a tehdejší generální ředitel České pošty si pozval manažera dopravní sekce. Dnes už se nedá zjistit, co na schůzce slovo od slova zaznělo, manažer si ale odnesl jeden hlavní poznatek: Společnost Agrotec, která obchoduje s auty a náhradními díly, se má stát „preferovaným dodavatelem” a má dostávat „nadstandardní péči”.

Rozhovor u ředitele pošty takhle líčí obžaloba v kauze, v níž míří k soudu zmíněný dopravní manažer pošty a jeho protějšek z Agrotecu. Obžalovaná je i celá firma jako právnická osoba.

Podle policie se oba manažeři podíleli na machinacích se zakázkami - právě ve prospěch Agrotecu. V jednom případě se například zástupce pošty - tvrdí detektivové - vyhnul soutěži a přihrál v roce 2013 Agrotecu zakázku na dodávku pneumatik v hodnotě přes 28 milionů.

Reklama

Doporučované