Hlavní obsah

Babišova hejtmanka nesplnila slib. Služební vůz má dál k dispozici i manžel

Manžel přestane jezdit mým služebním autem, slíbila středočeská hejtmanka Pokorná Jermanová (ANO). Nová smlouva s úřadem to ale dál umožňuje.

Reklama

aktualizováno •

Středočeský kraj musel pod tlakem zveřejnit informace o služebních autech hejtmanky Pokorné Jermanové (ANO). Hrozila mu pokuta až 100 tisíc.

Článek

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová z hnutí ANO má od loňska nové služební auto – Škodu Octavii. Vůz nese značku 4 SM 27 25 a stál skoro 700 tisíc.

Ale hlavně: tento vůz smí opět a bez omezení řídit její manžel.

Přitom v roce 2018 Pokorná Jermanová slibovala veřejnosti opak.

Bylo to poté, co Seznam Zprávy tehdy zjistily, že jedno ze služebních aut přidělených od kraje hejtmanka fakticky přenechala svému manželovi. A ten ho stoprocentně využíval – vozil se jím pravidelně několik set metrů do svého kadeřnictví nebo s kamarády za zábavou.

Šlo mezi všemi hejtmany o zcela ojedinělou věc – nikdo z ostatních služební vozy pro rodinné příslušníky nevyužíval, anebo jen ojediněle a za velmi striktních podmínek.

Jaroslava Pokorná Jermanová se v roce 2018 tváří v tvář těmto zjištěním – ač nerada – omluvila a slíbila, že černý superb v plné výbavě vrátí krajskému úřadu. A že si pro rodinné projížďky koupí jiné auto. Za své peníze.

Nyní však musel kraj přiznat, že je všechno jinak.

A samotná hejtmanka v odpovědi na připomínku, že původně slíbila, že auto odstaví na dvoře, uvedla: „Já si nepamatuju, co jsem říkala.“

Jaroslava Pokorná Jermanová loni ve skutečnosti dostala jiný vůz – už zmíněnou octavii. A podle smlouvy, kterou o užívání auta uzavřela s úřadem, smí opět tento vůz bez omezení řídit její manžel.

Seznam Zprávy se k této informaci dostaly díky vytrvalému úsilí podle informačního zákona zjistit, jak se věci po aféře z roku 2018 na hejtmanství mají.

Středočeský kraj informace, čím hejtmanka nyní jezdí a za jakých podmínek, opakovaně odpíral a chybělo málo, aby se kvůli tomu mohl dostat do exekuce. Ministerstvo vnitra totiž úřadu předminulý týden nařídilo, že Seznam Zprávám musí tyto údaje sdělit. Jinak že mu podle informačního zákona hrozí exekuce ve formě až stotisícové pokuty.

Krajský úřad nakonec den před pátečním uplynutím lhůty informace Seznam Zprávám poslal.

Mlčení až do krajnosti

Hejtmanka Pokorná Jermanová má nárok na dva služební vozy – jeden s řidičem, druhý bez něj.

Právě o ten druhý vůz se jedná – byl přenechán hejtmančinu manželovi a Jaroslavu Pokornou Jermanovou za to v roce 2018 kritizoval i předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Pokorná Jermanová pak superb v nejvyšší výbavě vrátila krajskému úřadu s tím, že se tohoto vozu vzdává.

Ale když chtěly Seznam Zprávy loni na podzim s pomocí oficiálních žádostí vědět, jestli druhý služební vůz bez šoféra opravdu nepoužívá, jak slíbila, úřad odmítal odpovědět (hejtmanka s reportérem dlouhodobě nekomunikuje).

Až muselo zasáhnout ministerstvo vnitra jako odvolací orgán ve sporech o informace: předminulý týden kraji nařídilo, ať údaje pod hrozbou pokuty poskytne. Což je od ledna v informačním zákoně nové opatření proti těm úřadům, které dělají při poskytování informací obstrukce. Zřejmě je to jeden z prvních případů, ne-li zcela první, kdy se tento nový paragraf použil.

Foto: Vojtěch Blažek

Krajský superb za milion zaparkovaný před kadeřnictvím hejtmančina manžela v Benešově.

Vrátila superb a dostala octavii

Na otázku, jestli si místo druhého služebního auta raději nekoupí pro rodinu vlastní auto, odpověděla předloni v srpnu středočeská hejtmanka v Českém rozhlase jasně.

„Určitě to uděláme,“ prohlásila.

V pondělí na tiskové konferenci pak staré prohlášení upřesnila: „Můj manžel má vlastní auto na operativní leasing,“ řekla.

Avšak z čerstvé (informačním příkazem vynucené) odpovědi krajského úřadu je možné vyčíst, že si hejtmanka druhé služební auto (bez řidiče) ponechala. Rozdíl je, že už se nejedná o superb, ale vůz Škoda Octavia combi. To znamená, že – pokud se splnilo to, co řekla Českému rozhlasu – by nyní měla k dispozici tři auta – jedno krajské s řidičem, jedno bez šoféra a další soukromé.

„Mám auto k soukromému užívání, je to z titulu funkce předsedy bezpečnostní rady kraje. Je na něm najeto 1200 kilometrů,“ uvedla v pondělí na tiskové konferenci Jermanová Pokorná.

Hejtmanka také předloni řekla, že ukončí smlouvu s krajským úřadem o podmínkách používání krajského auta. Právě v této dohodě bylo jasně napsáno, že Pokorná Jermanová smí bez omezení vůz půjčovat manželovi (což se také dělo).

To byla výhoda, kterou neumožňuje svým hejtmankám a hejtmanům žádný kraj v Česku. A ani ve středních Čechách to nikdy nebylo zvykem – žádný jiný představitel kraje takovou výhodu v minulosti neměl. Do smlouvy se dostala až s nástupem Pokorné Jermanové v roce 2017.

Přesto hejtmanka v pondělí na otázku, proč je ve smlouvě pořád možnost, že manžel může krajský služební vůz řídit, řekla: „To není nic nadstandardního, je to podle vnitřního předpisu kraje.“

„Uživatel smí vůz zapůjčit“

Hejtmanka to vysvětlovala jako zcela běžný „benefit“, který jí umožňoval věnovat se naplno náročné práci pro kraj – zatímco manžel se mohl díky služebnímu autu starat o provoz domácnosti.

Poskytnuté informace ukazují, že hejtmanka původní smlouvu na Škodu Superb opravdu ukončila.

Jenže v nové smlouvě na octavii combi se znovu objevuje pasáž, že manžel smí sednout za volant. A je jedno, jestli veze hejtmanku na oficiální akci, nebo si služebním autem kraje zajede do Prahy na fotbal (i k tomu využíval předchozí superb).

„Uživatel smí zapůjčit uvedené vozidlo rodinným příslušníkům (manžel/manželka, registrovaný partner, popřípadě druh/družka). Další osoby smí řídit vozidlo pouze za mimořádných okolností spočívajících v ohrožení života nebo zdraví jeho nebo jiných osob nebo možnosti prodlení a za předpokladu účasti uživatele na této jízdě,“ stojí doslova ve smlouvě, kterou hejtmanka podepsala loni v únoru.

Na otázku, jestli manžel tedy jezdí i novou octavií, redakce oslovila úřad hejtmanky už v pátek. V pondělí na tiskové konferenci na ni Jaroslava Jermanová Pokorná odpověděla.

„Manžel moje služební auto nepoužívá,“ uvedla.

Kdo platil benzin? (Ne)řekne tabulka

Seznam Zprávy vedou s krajským úřadem ještě dalších osm sporů o informace. Některé se týkají právě případu se služebním autem. Úřad například vytrvale odmítá poskytnout údaje, kam manžel Jakub Pokorný s krajským superbem jezdil. To má být zapsané v knize jízd.

Úřad však vytrvale tvrdí, že k autu žádná kniha jízd neexistuje – přestože i ve smlouvě mezi krajem a hejtmankou o poskytnutí auta je pasáž, která hejtmance přímo nařizuje takovou evidenci vést. Mimo jiné i kvůli sledování technického stavu auta.

Hejtmanka také předloni prohlásila, že manželovy soukromé cesty superbem platila ze svého. Benzin ji prý stál přes 40 tisíc. A tedy že kraji nevznikla žádná škoda tím, že manžel auto používal denně jako vlastní.

Jenže úřad zároveň odmítá vydat Seznam Zprávám doklady o zaplacení – například bankovní výpis nebo stvrzenku z pokladny.

Kraj poskytl jen jakousi excelovskou tabulku s vypsanými částkami.

Babišova hejtmanka si pohrává s veřejností

Ministerstvo vnitra, které je ve sporech o informace odvolacím úřadem, už Středočeskému kraji několikrát případ vrátilo k novému rozhodnutí s tím, že taková tabulka nic podstatného neříká.

Ministerstvo v těchto případech nemůže nařídit, aby kraj informace poskytl – ačkoli to zákon od Nového roku umožňuje. Krajští úředníci totiž požadované informace tají i před vnitrem a vůbec je nevkládají do spisu, který pak právníci vnitra v rámci odvolání studují a rozhodují, zda Seznam Zprávy mají na informace nárok. A protože podstatu informací neznají, nemohou podle zákona jejich vydání nařídit.

Krajský úřad rovněž už od léta 2018 tají kompletní audit, který si nechal vypracovat po podezření opozice, že se při zakázkách na opravy silnic ztrácejí stovky milionů. A bez konkrétní odpovědi zůstávají také dotazy na další kauzu, kterou Seznam Zprávy otevřely: na externí smlouvy, kdy někteří poradci brali na úřadu desítky tisíc korun měsíčně například za monitoring hudebních festivalů nebo neurčité PR služby.

Kraj se brání, že všechny dokumenty k těmto službám zabavila policie, která podezření z vyvádění peněz od loňska vyšetřuje.

Reklama

Doporučované