Hlavní obsah

Utajený svědek: Babišova náměstkyně viděla do živých daňových kauz, zrušili mlčenlivost

V utajení: Jak to chodí na Ministerstvu financí a Finanční správě? Pro reportéry Jiřího Kubíka a Sabinu Slonkovou to odhalil dlouholetý zaměstnanec Ministerstva financí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Úředník odhaluje zásadní zvrat, kdy MF Andreje Babiše začalo přímo nahlížet do finančních případů firem.

Článek

„Za celou praxi působení na Ministerstvu financí jsem nezažil, že by se jakýkoliv náměstek takovýmhle zásadním způsobem zajímal o živé kauzy a aktivně působil na poradách vedení Finanční a Celní správy,“ vypověděl svědek. Jeho identitu reportéři znají, nicméně na jeho žádost – ze strachu z postihu ze strany zaměstnavatele – ji nezveřejňují.

Reportéři s utajeným svědkem mluvili při natáčení Zvláštního vyšetřování, kde odhalili, jak stát pomocí tzv. „zajišťovacích příkazů“ zlikvidoval prosperující firmu KM Plus Michala Kovárníka, což mělo dramatický dopad na život celé mladé rodiny. Likvidaci předcházel konflikt s firmou napojenou personálně na holding Agrofert, založený v té době ministrem financí Andrejem Babišem.

Náměstkyně Alena Schillerová, kterou zakladatel Agrofertu letos v květnu při svém nuceném odchodu z vlády prosazoval jako nástupkyni, v rozhovoru s reportéry potvrdila: Na Babišově ministerstvu začal platit interní předpis, podle kterého se na vedení ministerstva už nevztahuje mlčenlivost Finanční správy ve vztahu k jednotlivých kauzám. Schillerová nicméně popřela, že by zasahovala do živých kauz Finanční a Celní správy.

Podívejte se, jak o pravdě na Ministerstvu financí hovoří utajený svědek ve videu umístěném nahoře.

Reklama

Doporučované