Hlavní obsah

Srbsko tají počty obětí, Babišova návštěva pomůže režimu, říká novinář

Foto: Profimedia.cz

Český premiér Babiš se nechává očkovat proti covidu-19.

Reklama

Andrej Babiš jede do Srbska. Tam se má sejít s vládními představiteli i prezidentem a probrat vakcinační strategii země. „Že má Srbsko dostatek vakcín, je díky geopolitice, ne skvělé vládní organizaci,“ říká srbský novinář.

Článek

Český premiér Andrej Babiš se po cestě do Maďarska vyráží radit o očkovací strategii i do Srbska. Balkánská země využívá ruskou vakcínu Sputnik V i čínskou Sinopharm.

Srbský novinář Sasa Dragojlo pracuje pro BIRN, nezávislou platformu pro investigativní novináře. V rozhovoru pro Seznam Zprávy mluví o pandemické situaci v Srbsku: o nepřesných oficiálních statistikách týkajících se covidu-19, zmatcích ohledně očkování nebo o tom, že pokud se o Srbsku mluví jako o úspěšné zemi, je to důvod jen a pouze geopolitický. Srbsko totiž udržuje velmi dobré vztahy s Ruskem i Čínou. „Staví se do role našich humanitárních zachránců,“ říká novinář.

Český premiér Andrej Babiš ve středu navštíví Srbsko, aby se poradil o vakcinační strategii. Čím se od Srbska může Česká republika inspirovat?

Abych byl upřímný, situace v Srbsku je úplně jiná. Není možné ji považovat za dobrý, nebo špatný příklad. Když budeme tedy mluvit o nějakém očkovacím úspěchu, má to jen a pouze jediný důvod – a to geopolitický. Ne politický nebo strategický. Prakticky všechny dávky vakcín má Srbsko z Číny nebo Ruska. Malá část je i od Pfizer/BioNTech, ale díky přímým smlouvám, Srbsko není součástí systému COVAX. Srbská strategie je ale taková, že jedná s každým.

Můžete trochu víc upřesnit ty geopolitické důvody?

Srbsko samozřejmě není součástí Evropské unie ani NATO. A tradičně má velmi dobré vztahy s Ruskem a v posledních letech podobné pouto začíná existovat s Čínou. Vakcíny tedy pocházejí především z Ruska a Číny. Těm situace vyhovuje, protože se staví do role humanitárních zachránců Srbska a jsou v tom podle tohoto pohledu úspěšnější než EU.

Řekl jste, že je pandemická situace v Srbsku rozdílná. Čím se tedy liší například od zemí EU?

Trvalo u nás měsíce, kdy prezident, vláda i experti tvrdili, že covid-19 není takovou hrozbou, že se nic neděje a lidé by tomu neměli věnovat žádnou pozornost. Situace se poté ale zhoršila. Naše zřízení je ale daleko autoritářštější, než je v unijních zemích. Vláda vyhlásila stav nouze. Ten ale přerušila těsně před volbami. V BIRN jsme díky investigaci přišli na to, že vláda tajila přesná čísla nakažených i zemřelých. Srbsko se tak stalo vůbec jedinou zemí v Evropě, kde vedení státu tajilo pandemické informace. Zjistili jsme, že první zemřelý na covid-19 v Srbsku byl už v únoru loňského roku. Měsíce o tom nikdo nemluvil. A dodnes si vlastně nejsme jistí, zda máme pravdivé informace. Lékaři si hodně stěžují na nesystémovost a zmatek v nemocnicích. Lékařské odbory upozorňují i na to, že lékaři umírají.

Problém Srbska tkví v autoritářství prezidenta Vučiče. Realita je taková, že se moc neví a lidé jsou pod tlakem, aby o tom ani nemluvili. Takže ano, možná máme více vakcín než ostatní země, rozhodně to ale není nějakou skvělou organizací, je to čistá geopolitika, díky které místní garnitura nabírá body.

Jak si tedy můžeme představit situaci v Srbsku právě teď?

Na jedné straně vláda zveřejňuje určitá data. Ta ale nejsou autentická. Podle naší analýzy je u nás například několikanásobně více obětí covidu-19, než se uvádí v oficiálních číslech.

Další věcí, kterou považuji za zásadní, je dvojí metr pro dodržování restrikcí. Občané mají zákaz se scházet, je i noční zákaz vycházení, politici si ale pořádají obří hromadné akce. Po tom dvouměsíčním lockdownu před červnovými volbami se konaly dost násilné demonstrace proti zavádění restrikcí. Lidé byli naštvaní, že vláda využívá protipandemická opatření k vlastním zájmům. Situace v Srbsku je opravdu velmi politicky zbarvená.

I co se týče očkování?

Naprosto. Podle původního plánu měli na řadu přijít první staří a nemocní. V praxi to tak ale nebylo, prakticky každý se mohl přijít naočkovat. Lidé stáli obrovské fronty, prali se mezi sebou. Po pár dnech to celé vláda zastavila a lidé se museli registrovat. Pro Srbsko je ale samozřejmě očkování ve velkém skvělé. Je to dobrá zpráva.

To je právě ten důvod, proč Srbsko navštíví i český premiér. Jak se na to vlastně v Srbsku hledí – tedy na to, že zástupce členské země EU si jede pro radu mimo EU? Jde o něco, co srbské vládní garnituře pomáhá?

Určitě ano. Je ale třeba zmínit, že veřejné mínění v Srbsku je velmi polarizované. Část lidí podporuje vládní stranu, část ne. Může to nahnat body vládní straně, ta už jich má od lidí ale dost. Je tu ale také rozpor. Určitá část lidí je zmatená, že prezident, kterého podporují, tedy Alexandr Vučič, propaguje očkování. Mezi nimi totiž panuje skepse nejen vůči vakcíně, ale obecně vůči covidu-19.

Vučičovi ale pravděpodobně taková návštěva pomůže, sám se staví do role zachránce. Pomůže mu to v té image silného politika, který dokáže sehnat vakcíny pro všechny a uchránit lidi před virem.

Reklama

Doporučované