Hlavní obsah

Babišova obezlička s rokem 2035 narazila u šéfa kontrolního úřadu

Nechci se dočkat toho, že každá kampaň se bude tvářit jako vize, říká šéf nového úřadu na kontrolu politických stran.Video: Lucie Stuchlíková

 

Reklama

Dostat se do Sněmovny s kampaní maximálně za 90 milionů korun, tak zní nové pravidlo pro politické strany. Jenže co se do volebních nákladů počítá a co ne, v tom není jasno.

Článek

Nový šéf Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran Vojtěch Weis vyzývá politické strany, aby na veřejnosti zbytečně nespekulovaly, které náklady do kampaně patří, či nepatří. A co nejdřív slibuje podrobnější návod, podle něhož se politici mají řídit.

Jednu odpověď už ale má, a to pro Andreje Babiše. Jeho kampaň Vize 2035, ve které se Babiš svěřuje se svými sny, do nákladů rozhodně patří. „Je to obezlička. Strana se tím prezentuje ve vztahu k současným volbám," řekl Weis ve svém prvním velkém rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Weis nyní staví zhruba osmičlenný tým lidí, kteří budou sami aktivně pátrat po tom, jestli strany všechno přiznávají, jak mají. Ani dosavadní členové úřadu prý nezahálejí: „Některé subjekty se chovají, jako kdyby ten nový zákon vůbec neexistoval. V současnosti už jsme před zahájením několika správních řízení."

Jak se buduje nový úřad na kontrolu politiků, popisuje jeho šéf:

Rozhovor s šéfem úřadu pro kontrolu výdajů na volební kampaň.Video: Lucie Stuchlíková

Reklama

Doporučované