Hlavní obsah

Babišova pečlivě vybroušená taktika: nejdřív vyděsit poslance ANO, pak lidem slíbit menší daně a menší parlament

Andrej Babiš oznamuje, že bude kandidovat z posledního místa kandidátky.

 

Reklama

Poslechněte si, jak chce Andrej Babiš osekat místa ve Sněmovně a zahýbat s místy na kandidátkách. A co udělá s daněmi?

Článek

Andrej Babiš přišel na dnešní sněm svého hnutí s patnáctistránkovým projevem, na který se neobvykle pečlivě chystal: Trénoval si jeho délku a také výslovnost. Ještě ráno byl na hodině češtiny, aby se mu do řeči klasicky nevloudila slovenská slovíčka.

Ta říká jen v rozčílení, tentokrát však zůstal v klidu. A šel na to vychytrale – nejprve zkritizoval sám sebe. Že se občas rozčílí, nechává se unést emocemi nebo že špatně rozhoduje v personáliích.

Nejdřív vyděsil vlastní poslance

O to méně srozumitelná je jeho výzva, aby všichni stávající poslanci kandidovali z posledních míst a tím si ověřili, zda je lidé mají rádi a preferenčními hlasy je vynesou do Sněmovny. Jde o nejasný populismus – přece když někdo chce vyhrát volby, tak by měl být v čele jako lídr.

Jediným reálným vysvětlením je možnost, že Babiš je tak moc nespokojený s poslanci, že je chce vyměnit. Nikoho konkrétního nejmenoval, jen jim obecně vytýkal, že někteří potřebují před volbami „probudit“ a „zařadit dvojku“.

Členové strany byli návrhem dost zaskočení. „Ne každý je pan Babiš, aby si to mohl dovolit," shrnul obavy první místopředseda Jaroslav Faltýnek. Zděšení v řadách ANO je o to větší, že v neděli se budou schvalovat nové stanovy, které dají vedení hnutí větší pravomoci zasahovat do pořadí na kandidátkách.

Start předvolební kampaně

V další části projevu už Babiš tvrdě rozjel předvolební rétoriku – Česko prý má moc státem placených politiků, kteří si z funkcí udělali jen výnosný byznys. „Domnívám se, že země naší velikosti nepotřebuje 281 poslanců a senátorů. Kdyby jich bylo třeba jen 101, určitě by to stačilo,“ řekl Babiš.

Poslechněte si, jak Andrej Babiš vysvětluje nižší počet poslanců a senátorů:

Proč nemít jen 101 poslanců a senátorů, ptal se Babiš.

Výrok je to zcela v souladu s jeho dlouhodobou filozofií. Sněmovnu má za žvanírnu, která zbytečně zdržuje. A kromě toho – v jeho poslaneckém klubu většinou vládne železná disciplína a hlasuje se „jako jeden muž“. Tak na co mít 47 členů.

Snižovat se má i počet ministerstev. Už dříve plánoval, že by sloučil Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstvo práce a sociálních věcí, dále rezorty dopravy a průmyslu. Samostatný úřad by podle něj nemusela mít ani kultura.

Zde Andrej Babiš vysvětluje své plány na změny daní:

Snížíme daně, slibuje předseda ANO Babiš

„Narozdíl od ČSSD my daně snížíme"

Babiš musel před spolustraníky zareagovat na čerstvé levicové návrhy daní od konkurenční ČSSD. Mluvil o potřebě nízkých a stabilních daní a slíbil další snižování DPH. Těmito plány se snaží vymezit vůči sociální demokracii, byť to může znít nedůvěryhodně.

Vždyť Babiš sedí ve vládě, která zavedla třetí sazbu DPH nebo omezila výdajové paušály pro živnostníky. „Jsou to jen pohádky pro delegáty sněmu ANO a televizní kamery, něco jiného je reálná politika Ministerstva financí, které Andrej Babiš řídí,“ kritizuje Babiše ekonomický expert opoziční ODS Jan Skopeček.

Zde najdete celý projev Andreje Babiše na dnešním sněmu ANO:

Poslechněte si podstatnou část projevu Andreje Babiše na sněmu ANO.

Reklama

Doporučované