Hlavní obsah

Babišová podpořila sbírku potravin. Jindy za svou prezentaci sklízí kritiku

Foto: Instagram Moniky Babišové

Monika Babišová se na instagramu pochlubila fotkou ze sbírky potravin.

Reklama

Potravinové banky jsou kvůli epidemii koronaviru prakticky prázdné. Klíčová je pro ně sbírka, která se koná právě dnes. Lidé nejčastěji darují rýži, těstoviny nebo konzervy. Sbírku podpořila i rodina premiéra Babiše.

Článek

Potravinové sbírky se účastnila také manželka premiéra Monika Babišová. Na svém instagramovém účtu zveřejnila fotky sebe a manžela se synem. „Tradiční nakup pro potravinovou banku. Tentokrát jsme každý vyrazili jinam,“ komentovala příspěvek Babišová.

Právě Monika Babišová, která se do podzimní potravinové sbírky zapojila, čelila společně s první dámou Ivanou Zemanovou kritice za malou aktivitu během pandemie:

Její prezentaci shledala odbornice na marketing Denisa Hejlová ještě horší než neviditelnost prezidentovy manželky. „Manželka premiéra Babiše do toho veřejného prostoru vstupuje prostřednictvím svých vlastních online médií, zejména prostřednictvím svého Instagramu, na kterém se bohužel ovšem neobjevilo v podstatě nic jiného než fotky z dovolené. Anebo fotky jejího pudlíka a jeho nových svetříků,“ uzavírá Hejlová.

Kamenné prodejny i e-shopy

Potravinová sbírka má v Česku už několikaletou tradici.

Lidé mohou ve sbírce darovat potraviny a drogistické zboží celkem v 603 prodejnách po celém Česku, zapojily se také dva e-shopy. Zákazníci nákup nechávají na vyhrazeném místě a odtud jej převezmou dobrovolníci, kteří na sobě mají zelené zástěry s logem akce.

Kvůli epidemii koronaviru byly potravinové banky téměř kompletně prázdné. O jejich služby navíc projevuje zájem větší počet lidí. Mezi novými žadateli jsou hlavně ti, kteří přišli kvůli koronaviru o práci nebo mají minimální příjmy.

Kvůli vysoké poptávce sbírka v letošním roce zřejmě nenaplní tyto sklady potravin dostatečným způsobem. I kvůli tomu dostanou letos od vlády asi 95 milionů roku, z toho 20 milionů z rozpočtové rezervy jim bude zasláno na základě pátečního rozhodnutí vlády. Poprvé v historii totiž zřejmě budou muset banky potraviny samy nakupovat.

Potravinovou sbírku organizuje Česká federace potravinových bank a potravinové banky ve spolupráci se Svazem obchodu a cestovního ruchu, Asociací společenské odpovědnosti a neziskovými organizacemi Charita ČR, Armáda spásy, Naděje a Slezská diakonie. Sbírka se pořádá od roku 2013, od roku 2019 se koná po celé republice dvakrát ročně. Letos na jaře ji kvůli první vlně pandemie covidu-19 organizátoři zrušili.

Reklama

Doporučované