Hlavní obsah

Babišova polní nemocnice za 65 milionů končí. Nikdy nefungovala

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Takhle se polní nemocnice v říjnu chystala.

Reklama

Polní nemocnice v pražských Letňanech se ruší. Podle náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Černého je v současné době zbytečná. Není a ani nebude dostatek zdravotnického personálu, který by tam mohl pracovat.

Článek

„Přál bych si, abychom toto zařízení nikdy nemuseli použít,“ komentoval na konci října v propagačním videu premiér Andrej Babiš (ANO) stavbu polní nemocnice v Letňanech.

Přání předsedy vlády se vyplnilo. Zařízení se skutečně ruší. Jenže to není kvůli tomu, že by už kapacity běžných nemocnic byly dostatečné. Naopak. Zatížení některých zdravotnických zařízení je na kritické úrovni. A rozhodně není možné obnovit odkladnou péči. Popsal to náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý na tiskové konferenci k aktuálnímu vývoji epidemie.

Podle něj ale polní nemocnice v Letňanech nemůže běžným „kamenným“ pomoci. Stát by pro ni musel vyhradit civilní zdravotnický personál, kterého se nedostává. Zařízení je tak podle Černého zbytečné.

„Je proto zcela evidentní, že v tuto chvíli nejsme schopni tuto polní nemocnici nějakým způsobem rozvinout do té kapacity, aby to mělo smysl. Pokud by došlo ke zlepšení situace z hlediska personálu, jeví se jako mnohem účelnější posilovat personál v již existujících nemocnicích,“ popsal Černý.

Dobrodružství za 65 milionů

Ministrovi zdravotnictví Janu Blatnému (za ANO) navrhl, aby byla polní nemocnice zrušena. Blatný rozhodnutí potvrdil. „Mělo to být vyřešeno do 6. února, rozhodli jsme se smlouvu ukončit,“ dodal.

Stát provozovateli letňanského výstaviště dosud za pronájem zaplatil 50,9 milionu korun bez DPH. Respektive prostřednictvím smluvního nájemce, kterým byla Nemocnice na Bulovce. Smlouva byla v listopadu prodloužena do konce února. Pokud tedy pronájem skončí podle kontraktu, bude stát muset zaplatit dalších 13,7 milionu korun bez DPH.

Už původní částku nájemní smlouvy za 26 milionů korun do konce listopadu kritizovala opozice, protože ve hře byla i případná nabídka umístit pacienty do O2 areny, což nejbohatší Čech a vlastník haly Petr Kellner nabízel státu zdarma.

Podle premiéra ale nebyla O2 arena k výstavbě polní nemocnice logisticky vhodná. „Z jednání vyplynula částka 29 korun za čtvereční metr a dle zmíněné firmy bude daná částka za pronájem pokrývat náklady na provoz areálu. Pro vaši informaci, v případě veletrhů účtuje Výstaviště za metr čtvereční přes 3000 korun,“ odpověděl na konci října premiér Babiš na interpelaci poslance Petra Gazdíka (STAN).

Původně se přitom počítalo s tím, že by polní nemocnice v Letňanech mohla sloužit jako očkovací centrum. Ani k tomu ale nakonec nedošlo a nedojde. Letenská polní nemocnice tak nikdy nefungovala.

Na rozdíl od druhé polní nemocnice na brněnském výstavišti, která nyní slouží právě jako očkovací centrum. V současnosti tam denně absolvuje očkování kolem 120 lidí z řad seniorů nad 80 let. Od příštího týdne budou podstupovat pouze druhé kolo očkování.

Reklama

Doporučované