Hlavní obsah

Zprávu OLAF doporučujeme nezveřejnit, řekli žalobci. Bude součástí policejního spisu

Babišova tisková konference po novoročním obědě s Milošem Zemanem.

 

Reklama

Nejasnosti kolem zprávy OLAF o dotacích na Čapí hnízdo pokračují i v novém roce. Premiér Andrej Babiš, který s manželkou Monikou poobědval u prezidentského páru v Lánech, tvrdí, že ji nečetl. Zpráva má být ovšem zařazena do vyšetřovacího spisu.

Článek

Městské státní zastupitelství v Praze nedoporučilo Ministerstvu financí zveřejnění zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o vyšetřování farmy Čapí hnízdo. Informaci serveru Aktuálně.cz ČTK potvrdila mluvčí žalobců, podle níž by zveřejnění dokumentu mohlo ohrozit trestní řízení. Kvůli padesátimilionové dotaci pro Čapí hnízdo obvinila policie premiéra Andreje Babiše a žádá o jeho vydání Sněmovnu.

„Zpráva nám dorazila dnes. Státní zástupce ji nyní prostuduje a poté ji postoupí policejnímu orgánu. Zpráva bude zařazena do vyšetřovacího spisu, to znamená, že se k ní nebudeme nijak vyjadřovat, nebudeme ji komentovat ani zveřejňovat, aby nebyl zmařen účel trestního řízení,“ řekla ČTK mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

„V tomto smyslu jsme reagovali i na dotaz Ministerstva financí, kdy jsme sdělili, že zpráva bude zařazena do vyšetřovacího spisu a že podle nás jsou důvody pro to, aby nebyla zveřejněna právě s ohledem na trestní řízení,“ dodala mluvčí. Upozornila ale, že zveřejnění ministerstvu nemohou žalobci zakázat, jde pouze o jejich vyjádření k věci.

Premiér Andrej Babiš, který navštívil prezidenta Miloše Zemana na tradičním novoročním obědě v Lánech, po setkání řekl, že zprávu nečetl a číst nebude.

Nicméně prohlásil, že společnost Agrofert podala stížnost k evropskému ombudsmanovi a k Soudnímu dvoru EU kvůli vyšetřování poskytnutí evropské dotace pro farmu Čapí hnízdo, které vedl Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Úřad zprávu o Čapím hnízdě před Vánoci poskytl českému Ministerstvu financí a premiér předpokládá, že materiál dostane i Agrofert, který se k němu podle něj poté vyjádří. Řekl také, že podle informací ze společnosti, kterou loni převedl do svěřenského fondu, bylo vyšetřování ze strany OLAF nestandardní.

Posléze se ovšem ukázalo, že se stížností Agrofertu je to poněkud jinak, než jak premiér informoval. Po upřesňujícím dotazu Seznam Zprávy mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka sdělil: „Stížnost (o které mluvil Andrej Babiš) jsme podali už před zhruba rokem. Týkala se toho, že nám OLAF neřekl, co vlastně vyšetřuje, jakého období se šetření týká, nepustili nás do spisu. Stížnost se netýká konečné zprávy OLAF. Tu Agrofert nemá.“

Novoroční oběd prezidenta s premiérem je v Česku tradicí. Ke slavnostní tabuli zasedl Babiš v roli premiéra poprvé. Naopak pro Miloše Zemana šlo o poslední novoroční oběd s předsedou vlády. Alespoň v jeho prvním funkčním období.

Zda bude Zeman znovu zkraje příštího roku hostit v Lánech premiéra, rozhodnou voliči v prezidentských volbách už za pár dnů.

Na úvod návštěvy v Lánech předal Zeman kytici premiérově manželce a Babiš Zemanově. Oba páry působily vzájemně sladěným dojmem: Zeman měl kravatu vínové barvy, zatímco Monika Babišová přišla ve vínových šatech, Babiš měl modrou kravatu a první dáma zvolila modré šaty. Premiér se ženou se také ještě před obědem podepsali do návštěvní knihy lánského zámku, žádný další vzkaz ale nezanechali.

Už příští týden 10. ledna by totiž měla Sněmovna rozhodovat o tom, zda vysloví důvěru menšinové vládě Andreje Babiše. Ve stejný den by měl zároveň před plénem vystoupit i prezident Zeman.

Jak Miloš Zeman s paní Ivanou vítali Andreje Babiše s paní Monikou:

Zeman vítá Babiše na novoročním obědě.

Reklama

Související témata:

Doporučované