Hlavní obsah

Babišova restaurace v Provence končí. Utopily se v ní miliony eur

Foto: pinterest.com

Luxusní restaurace premiéra Andreje Babiše v Provence krachuje.

Reklama

Francouzská luxusní restaurace premiéra Andreje Babiše zavírá. V úterý to oficiálně oznámilo vedení podniku, který už na začátku tohoto roku ztratil jednu ze dvou michelinských hvězd. Podle místních zdrojů není konečný krach překvapením.

Článek

„Oznamujeme naší milé klientele, že restaurace Paloma v Mougins je definitivně zavřená. Celý tým vám děkuje za důvěru a věrnost za celé roky fungování,” visí na oficiálních stránkách luxusní restaurace na jihu Francie.

Restaurace Paloma sídlila ve městě Mougins. Její českou obdobou je průhonický podnik, který se svou „sestrou z Provence” pyšní. Obě restaurace jsou zaparkovány ve svěřenských fondech českého premiéra Andreje Babiše.

Paloma v Provence se ale nějakou dobu potýkala s vážnými finančními problémy i skepsí ohledně kvality. Před více než půl rokem ztratila jednu ze dvou michelinských hvězd (nejprestižnější kulinářské ocenění, pozn. red.).

„Podnik nikdy nevydělával, od svého otevření před pěti lety se v tom utopilo dalších několik milionů eur, za loňský rok se náš výnos ještě snížil,” potvrdil místním novinám Nice-Martin Jakub Šíp z vedení restaurace.

Proto už restaurace Paloma po každoročních dvoutýdenních gastroprázdninách znovu své dveře neotevřela.

Asi dvacítka zaměstnanců se tak ocitla v nepříjemné situaci. Včetně šéfkuchaře Nicolase Decherchiho, který získal cenné gastronomické hvězdy a otevíral i pražskou pobočku.

Kdo podle Nice Matin z krachu překvapený je, jsou právě samotní zaměstnanci Palomy. „Zatím máme zůstat doma. Čekáme na podmínky našeho odchodu,” řekl novinářům jeden ze zaměstnanců restaurace. Dopředu je prý nikdo nevaroval a oni zůstali ze dne na den bez práce.

V šoku je i kuchař Cyril Lignac, který s Palomou spolupracoval. „Samozřejmě Paloma nevydělávala, ale to dneska žádná taková restaurace. Původně tu kvůli výdělku měl být i hotel, to se ale nikdy nestalo,” říká francouzským novinářům. Podle Lignaca s francouzskou Palomou ta česká nijak nekomunikuje. „Předali jsme tam naše know-how, ale už je nezajímáme,” stěžuje si.

Podle zpravodajského webu Nice-Matin je zavření restaurace nepříjemné pro celé přibližně dvacetitisícové město Mougins. Platí totiž za gastrodestinaci na Azurovém pobřeží a restaurace Paloma tvořila nedílnou součást například velkého festivalu Les Étoiles de Mougins.

Reklama

Doporučované