Hlavní obsah

Babišova vláda chce měnit jednací řád. Utají, jak kdo hlasoval, kritizují návrh Piráti

Návrh na změnu jednacího řádu vlády kritizují Piráti. Poslechněte si jejich důvody.Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

Novela jednacího řádu by podle Pirátů posílila i pravomoci premiéra Andreje Babiše.

Článek

Kabinet Andreje Babiše bez důvěry připravil novelu jednacího řádu vlády, jež by mimo jiné zrušila jmenovité hlasování ministrů a umožnila připomínkovat projednávané materiály pouze těm rezortům, kterých se přímo týkají.

Upozornili na to Piráti, kteří návrh předložený ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem ostře zkritizovali. „Považuju za ostudu, že hnutí ANO, které postavilo svůj marketing na kritice korupce a slibech transparentnosti a otevřenosti, chce nyní utajovat, jak který ministr hlasoval. Bez toho, aby občané věděli, jak politici rozhodují, je nemohou ani hodnotit,” uvedl k návrhu lídr Pirátů Ivan Bartoš. 

Novela jednacího řádu by podle Pirátů posílila i pravomoci premiéra Andreje Babiše, jenž by mohl sám rozhodovat o hostech vpuštěných na jednání.

Nově by také nemusely přijatá usnesení doprovázet vysvětlující tiskové zprávy. „Že se bude inženýr Babiš ve vládě chovat spíše jako ředitel než jako první mezi rovnými, nás nepřekvapuje, škoda, že to odnáší i přístup veřejnosti k informacím,” řekl Bartoš. 

Hnutí ANO zatím na kritiku nijak nereagovalo. 

Reklama

Doporučované