Hlavní obsah

Babišova vláda odstavila dalšího šéfa bezpečnostních složek

Tisková konference ministra vnitra Metnara.Video: čtk

 

Reklama

Odvolání šéfa civilní rozvědky Jiřího Šaška souvisí s vyšetřováním hospodaření Úřadu pro zahraniční styky a informace.

Článek

Vláda premiéra v demisi Andreje Babiše odstavila dalšího šéfa bezpečnostní složky.

Dočasně byl postaven mimo službu ředitel civilní rozvědky Jiří Šašek. Ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar, pod něhož právě Úřad pro zahraniční styky a informace spadá, uvedl, že odvolání souvisí s vyšetřováním hospodaření této tajné služby.

„Konat jsem musel. Déle to nešlo odkládat,“ řekl Metnar s tím, že jeho rozhodnutí je dočasné. Šašek bude postaven mimo službu, než bude kontrola uzavřena. Kdy by to mohlo být, ministr vnitra neřekl.

Z interních dokumentů mimo jiné vyplývá, že se další příslušníci úřadu dopustili jednání, která mají znaky trestných činů. Jednáním měli prý způsobit velkou škodu. Konkrétní výši ale ministr neuvedl.

„Z těch dílčích výsledků prověřování vidím protiprávní jednání spočívající v nákupu majetku za nepřiměřenou cenu, uzavření smlouvy bez potřebného povolení, přičemž dosud není zřejmě, jak byly tyto prostředky použity a zda byl tento majetek vůbec nakoupen,“ prohlásil Metnar.

Případ v současné době vyšetřuje pražské vrchní státní zastupitelství. Jemu předal případ náměstek rozvědky Radek Musílek, který dříve pracoval také u policie. Server Neovlivní uvedl, že se dobře zná i s Babišem.

Musílek prý případ předal žalobcům před tím, než chtěla inspekce rozvědky kauzu odložit.

Podle Metnara mu Šašek dokola říkal, že je všechno v pořádku. Vyjádření ale ministra vnitra nepřesvědčila.

A tak nakonec navrhl vládě, aby byl ředitel postaven mimo službu. Ministři to ve středu schválili.

Příští týden by se mělo konat jednání sněmovní komise pro kontrolu této rozvědky. Metnar potrdil, že se tohoto jednání zúčastní.

Reklama

Doporučované