Hlavní obsah

Zeman přijal Babišovu demisi. Fiala nebude premiérem ještě týdny

Foto: ČTK, ČTK

Premiér v demisi Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Vláda ANO a ČSSD nyní povládne v demisi do chvíle, než prezident jmenuje kabinet nový. Podle hradního kancléře Vratislava Mynáře by to mohlo být v řádu týdnů.

Článek

Menšinová vláda Andreje Babiše (ANO) ve čtvrtek ráno podala demisi. „Já jsem veřejně slíbil, že uděláme polistopadový rekord v podání demise, to se stalo. Vláda rozhodla svým usnesením, že podává demisi,“ uvedl premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci.

Prezident Miloš Zeman hned odpoledne demisi přijal a pověřil vládu vykonáváním jejích funkcí prozatímně do jmenování vlády nové.

Petra Fialu by mohl prezident jmenovat premiérem v řádu týdnů, uvedl Mynář. Jmenování by se konalo v Lánech, vyžaduje ale to, aby byl prezident propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN).

Zeman je v ÚVN měsíc, 4. listopadu byl přeložen z jednotky intenzivní péče, od pondělí by měl být na běžném oddělení, což mu umožní také přijímat návštěvy. „Pan prezident chce rozhovor s panem Fialou, rád by se scházel i s adepty na ministry,“ řekl novinářům Mynář poté, co vypovídal na policii k okolnostem Zemanovy hospitalizace. Bude na další domluvě, kdy se schůzky uskuteční, doplnil.

Babiš potvrdil, že on nabídku na sestavení nové vlády od prezidenta nedostane. „Pan prezident si to při posledním telefonátu ověřoval, jestli chci být pověřen a jestli nechci zkusit sestavit vládu. Já jsem to odmítl, protože je jasné, že je zde tento pětiblok, který společně hlasuje,“ popsal.

Demisi vláda může podat po ukončení ustavující schůze Poslanecké sněmovny. Ta skončila ve středu pozdě večer, ihned poté vláda prostřednictvím končící ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) oznámila, že demisi podá co nejdříve.

Babišova vláda ANO a ČSSD nyní povládne v demisi do chvíle, než prezident jmenuje kabinet nový. Zeman už v tomto týdnu pověřil předsedu ODS Petra Fialu sestavením nové vlády. „V následujících dnech budu pokračovat v jednáních s koaličními partnery o definitivní podobě vlády,“ uvedl Fiala v úterý po oficiálním pověření.

Nové vlády se bude účastnit pětice stran: ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Piráti a STAN.

Reklama

Doporučované