Hlavní obsah

Babišova vláda přepsala služební zákon. Náměstky půjde snáz vyhodit

Vláda premiéra Andreje Babiše významně přepsala zákon o státní službě.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Zákon má ministrům také umožnit snáze odvolat takzvané odborné náměstky.

Článek

Vláda premiéra Andreje Babiše významně přepsala zákon o státní službě.

Přichází se změnami, jež ministrům umožní snáze odvolat takzvané odborné náměstky, kteří jsou nyní služebním zákonem chráněni. Novela, již sepsalo Ministerstvo vnitra, k tomu mimo jiné používá systém hodnocení, který je obdobou školního známkování.

Zjednodušeně řečeno – k odchodu náměstka bude stačit špatné hodnocení od ministra. Čtyřka nebo pětka by mohla znamenat jejich konec ve funkci.

Nyní je zákon koncipován tak, aby náměstky spadající pod služební paragrafy hájil – s odůvodněním, aby se po volbách neměnili vrcholní úředníci na ministerstvech podle stranického klíče.

Ministr se tak dnes může náměstků zbavit jen tehdy, když vláda poměrně komplikovaným způsobem jejich místo zruší. Navzdory tomu Babišův kabinet už krátce po jmenování udělal ve vedení resortů rozsáhlé personální výměny.

Vláda zrušila přes sedmdesát míst

Loni těsně před Vánocemi bylo celkem zrušeno více než sedmdesát míst a o práci přišli zejména lidé spojení s bývalou koaliční vládou, v níž vedle hnutí ANO byli také sociální demokraté a lidovci.

Významnou změnou, kterou kabinet ve služebním zákoně připravuje, je pak to, že odborní náměstci už budou moci být ve funkci jen na pět let a poté bude vyhlášeno nové výběrové řízení.

Jejich funkční období se přitom má počítat už od roku 2015, rok před tím, než byl služební zákon vůbec schválen.

Znamená to, že kdyby po celé čtyři roky vládl kabinet Andreje Babiše, mohla by vláda v roce 2020 - ve svém funkčním období – udělat řadu dalších změn.

Jedním z náměstků, kteří by tak ztratili služební jistotu, by shodou okolností byl i spoluautor nových paragrafů, náměstek na Ministerstvu vnitra Petr Mlsna, či náměstek na Ministerstvu obrany Tomáš Kuchta.

Ani jeden z nich by však prý změny necítil úkorně.

„Někteří to pojímají tak, že téměř jako by existovalo lidské právo na to, býti náměstkem. Prostě takhle život ale není,“ řekl Mlsna.

„Já souhlasím s tím, aby se každý ministr mohl obklopit takovými náměstky, kterým důvěřuje,“ prohlásil Kuchta.

Poslanci ale Babišův kabinet za návrh zákona, který je nyní ve fázi, kdy je možné k němu vznášet připomínky, kritizují.

Reklama

Doporučované