Hlavní obsah

Babišova vláda se ohradila proti pokárání Babiše z europarlamentu

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš odmítá, že by byl ve střetu zájmů. A samozřejmě označuje vše za politickou kampaň.

Reklama

Evropští poslanci vyzvali Babiše, aby se buď vzdal Agrofertu, nečerpal na něj žádné dotace z Bruselu, nebo rezignoval.

Článek

Česká vláda se podle informací ČTK dnes v usnesení ohradila proti částem rezoluce, kterou Evropský parlament (EP) přijal na téma střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Podle návrhu usnesení, který má ČTK k dispozici, měl kabinet uvést, že se europoslanci textem rezoluce částečně vměšují do vnitřních a politických záležitostí členského státu. Rezoluce také podle vládních výtek narušuje presumpci neviny a předjímá výsledky unijních auditních řízení na téma Babišova střetu zájmů.

„Co mě tam šokovalo, byla formulace Evropského parlamentu, že tento vítá obnovení vyšetřování premiéra v souvislosti s jeho účastí na projektu Čapí hnízdo. Myslím, že to je nepřijatelná formulace, proto jsme byli nucení se ohradit,“ uvedla ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), podle níž tím byla porušena i Charta základních práv EU.

Premiér Babiš se podle vicepremiérky Aleny Schillerové (za ANO) projednávání bodu neúčastnil. „Z jeho pověření jsem jednání k bodu řídila já. Zdrželi se jen dva členové vlády, jinak to mělo podporu,“ řekla.

Europoslanci schválili usnesení kritické k Babišovu střetu zájmů předminulý pátek jasnou většinou hlasů.

Rezoluce o zhruba 50 bodech vyzývá premiéra k tomu, aby se buď definitivně vzdal Agrofertu, nečerpal na něj žádné dotace z Bruselu, nebo rezignoval. Europoslanci rezoluci schválili výraznou většinou. 510 pro rezoluci, 53 proti. Přibližně stovka se zdržela.

Na jejím ostrém vyznění se shodly všechny hlavní frakce, a to včetně liberálního Renew, kde zasedají i zástupci ANO.

Šéf vlády podle EP zpochybňuje nezávislý výkon své funkce, neboť se podílí na rozhodování o penězích z rozpočtu EU a zároveň kontroluje holding Agrofert. Rezoluce vyzývá Evropskou komisi k nulové toleranci vůči střetům zájmů a české úřady k tomu, aby vytvořily spolehlivý systém jejich odhalování a potírání.

Auditoři Evropské komise svou práci ovšem už dokončili a jejich finální zpráva i po námitkách české strany hovoří jasně. Andrej Babiš je ve střetu zájmů. Česko v červnu odeslalo svou odpověď na tento dokument, v níž mělo především popsat, jak se se zjištěními popasuje. Nyní je na Bruselu, aby rozhodl o dalším postupu v závislosti na odpovědi Prahy. Komise může pozvat zástupce českých úřadů na slyšení, případně zahájit smírčí řízení. Obě strany se poté mohou další měsíce dohadovat o částce, která by měla být vrácena do unijních fondů. Aktuálně se jedná o stovky milionů korun, které by mělo Česko vracet do unijního rozpočtu.

Andrej Babiš vytrvale odmítá, že by byl ve střetu zájmů. Za rezolucí Evropského parlamentu podle premiéra Andreje Babiše (ANO) stojí čeští europoslanci, kteří dělají vše pro to, aby Českou republiku v Bruselu poškodili.

Reklama

Doporučované