Hlavní obsah

Babišovi ministři chtějí vrátit koblihy do školních bufetů

Vrátí se koblihy do školních bufetů?Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ovocné nektary s přidaným cukrem, šunka nebo třeba koblihy. Právě tento sortiment by mohl již brzy doplnit školní bufety a automaty.

Článek

Uvolnění regulí pro prodej potravin ve školách vychází z návrhu novely pamlskové vyhlášky, který představili ministr školství Robert Plaga a šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch. Důvodem je podle ministrů v demisi malý sortiment ve školách a velmi přísné limity u některých položek.

„Díky přísně nastaveným požadavkům není možné ve školách nabízet a prodávat potraviny v dostatečné šíři sortimentu, a to ani ty, jež jsou běžně spotřebiteli z výživového hlediska odůvodněně nabízeny jako potraviny, které jsou v souladu se zásadami zdravého životního stylu,“ píše se v důvodové zprávě.

S tímto tvrzením ale nesouhlasí diabetoložka Hana Krejčí. Novela je podle ní, především co se týče limitů na cukr, velkým krokem zpět. Jako příklad uvádí uvolnění limitů u jemného pečiva, díky čemuž si žáci budou moci kupovat například koblihy nebo tučnější buchty.

„Z výživového hlediska je jemné pečivo obecně problematické. U školáků, kde chceme dbát na zdravou výživu, je to o to problematičtější. Je to kombinace bílé mouky, tuku a cukru a je žádoucí, aby toho bylo ve stravě co nejméně. Je podle nás velkou chybou, že se ty limity opět zvyšují,“ dodává.

Diabetoložka tvrdí, že není pravda, že by byl v současnosti u jemného pečiva malý výběr, jak naznačují ministerstva. Ta totiž ve své důvodové zprávě uvedla, že do současných limitů spadá pouze vánočka. V obchodech se však do současných limitů na cukr i tuk vejdou například tvarohové záviny či buchty.

Krejčí dodává, že například zmírnění limitů soli u masných výrobků je potřeba, protože zde skutečně chybí možnost prodávat například kvalitní šunky. Stejně pozitivně pak vidí zvýšení limitů pro sůl a tuk u běžného pečiva, které dle jejích slov rozšíří možný sortiment o pečivo se semínky.

Odmítá ovšem slova ministra Vojtěcha, který uvedl, že současné podmínky neumožňují ani rohlík s máslem. „To byla od začátku nesprávná interpretace. Byla tam sice kategorie tuky, ale ta se uplatňovala pouze v případě, že by se ty tuky prodávaly samostatně,“ uvedla Krejčí. Děti si tak podle ní i dnes mohou v klidu koupit rohlík s máslem, nemohou si pouze koupit celou kostku másla, kterou bufety stejně nenabízejí.

Reklama

Doporučované