Hlavní obsah

Ministři Babišovy vlády škrtají ve svých resortech pracovní místa

Stovky míst škrtne vláda Andreje Babiše v resortech financí i práce a sociálních věcí.

Reklama

Kabinet Andreje Babiše bude schvalovat dokument, který počítá se snižováním počtu pracovníků na ministerstvech i dalších úřadech.

Článek

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) připravila další vlnu škrtů pracovních míst. Kabinet by se měl již v pondělí zabývat materiálem, který počítá s tím, že se počet úředníků v roce 2020 sníží o více než dva tisíce.

Na rozdíl od předešlých let však Babišův kabinet nepočítá s takovými změnami, které by znamenaly, že by na ministerstvech musela končit například řada náměstků.

Právě k tomu došlo před dvěma lety, na začátku vlády premiéra Andreje Babiše. Část tehdejších náměstků, které nominovala předešlá vládní koalice, se kvůli svému vyhazovu dodnes soudí.

Tentokrát se změny dotýkají nižších úředníků ve státní správě. Podle dat z tohoto padesátistránkového dokumentu (celý přehled v tabulce níže), který má Seznam k dispozici, ubude nejvíce míst v resortu ministryně financí Aleny Schillerové (za hnutí ANO) a ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD).

Například – jak materiál popisuje – Finanční správa zruší 496 pracovních míst. Souvisí to mimo jiné se změnou, kdy finanční úřady budou v některých městech a obcích otevřeny jen dva dny v týdnu.

„Jedná se o krok, jímž má být současně dosaženo i vyšších ekonomických úspor,“ uvádí se v tomto dokumentu.

Foto: Úřad vlády, Seznam Zprávy

Kde se bude snižovat počet úředníků?

V resortu Maláčové se pak počítá se škrty zejména v úřadu České správy sociálního zabezpečení. Konkrétně se má zrušit 381 míst.

„Navrhovaná racionalizační opatření se týkají v převážné většině ústředí České správy sociálního zabezpečení a nemají žádný bezprostřední dopad do činnosti v oblasti sociálního zabezpečení,“ píše se ve vládním materiálu.

Vůbec největší procentuální pokles pracovníků bude na Energetickém regulačním úřadu. O místo má přijít pětadvacet lidí, tedy více než 6,5 procenta zaměstnanců.

„Jsou rušeny sekce regulace, sekce analytická a mezinárodní spolupráce, sekce legislativně správní, sekce dohledu, sekce provozní a další nižší organizační útvary,“ uvádí materiál. Místo nich mají vzniknout dvě nové sekce.

O necelých šest procent lidí má pak přijít resort ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za hnutí ANO).

Dalších více než 130 míst se pak zruší také na Úřadu vlády. V tomto případě je to ale způsobeno tím, že dojde ke zrušení sekce pro lidská práva a odboru pro sociální začleňování, který bude začleněn pod ministerstvo pro místní rozvoj.

Foto: Úřad vlády, Seznam Zprávy

Babišova vláda chce škrtnout přes dva tisíce pracovních míst.

Jedním z mála úřadů, kde naopak lidí přibude, bude Národní sportovní agentura. Ta letos v srpnu vznikla a vede ji poslanec ANO Milan Hnilička. V dalším roce získá další 25 pracovníků. Na Českém statistickém úřadu bude v dalším roce dokonce o 74 lidí více.

Trend snižování počtu míst pokračuje za vlády Andreje Babiše druhým rokem. Celkově bude zrušeno už přes 3 100 míst. Letošní snižování pracovních míst je přitom vůbec největší za dobu vlády premiéra Babiše.

Reklama

Doporučované