Hlavní obsah

Babišovi ministři zakázali pít alkohol v hospodách, říkají právníci

Foto: Shutterstock.com

Podle právníků se nesmí pít alkohol v restauracích.

Reklama

V aktuálním usnesení zakázala vláda pití alkoholických nápojů na veřejně přístupných místech. Podle právníků mezi taková místa patří i hospody nebo kavárny.

Článek

V posledním vládním nařízení proti šíření koronaviru se objevila nejspíše další nepřesnost.

Kabinet premiéra Andreje Babiše v pondělí schválil nové usnesení, v němž se mimo jiné uvádí, že se od středy zakazuje „pití alkoholických nápojů na veřejně přístupných místech“.

Podle názoru dvou právníků Jana Wintra a Petra Bezoušky však tato věta znamená, že se nesmí pít alkohol v restauracích, hospodách, barech nebo třeba kavárnách.

„Patrně to tak nemysleli. ‚Veřejně přístupné místo‘ je jistě hospoda i bar,“ napsal pro Seznam Zprávy Wintr.

„Nově zákaz pití alkoholu nevážou na ‚veřejné prostranství‘, ale na ‚veřejně přístupná místa‘. Což jsou ale třeba i restaurace,“ uvedl Bezouška.

Nejde přitom o jediný problém, který se při psaní daného usnesení objevil.

Úřad vlády ve čtvrtek zveřejnil na svém webu usnesení, podle něhož nemohly hospody a restaurace podávat zákazníkům točené pivo nebo limonádu. Přitom původně vláda chtěla, aby si lidé mohli z hospody odnést pivo v PET láhvi nebo ve džbánku.

Jenže když o problému napsala média, tak Ministerstvo zdravotnictví přiznalo, že došlo k tiskové chybě. A později toto usnesení bylo na webu Úřadu vlády upraveno.

„Při publikaci vládního usnesení došlo k tiskové chybě, která již byla opravena. Vláda schválila jeho správnou verzi, která samozřejmě konzumaci nápojů v restauracích nezakazuje,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová.

V novém usnesení se píše, že se „zakazuje prodávat rozlévané nebo na místě připravované nápoje k okamžité konzumaci v případě prodeje z provozovny stravovacích služeb zákazníkovi mimo její vnitřní prostory (např. výdejové okénko)“.

Podle Bezoušky by to mělo mít dopad třeba pro kavárny. „Kávu s sebou kavárny v kelímku dávat nesmí - holt je to na místě připravený nápoj k okamžité konzumaci - ale mohli by vám ho nalít do termosky,“ uvedl.

Vláda navíc od středy rozhodla, že hospody, restaurace nebo bary musí být po 20. hodině uzavřené. Zakázal se také prodej alkoholu – například svařeného vína – na vánočních trzích a pití alkoholu na veřejnosti.

Reklama

Doporučované