Hlavní obsah

Babišovi příznivci mi to dávají sežrat, říká žena, co žaluje premiéra

Jana Filipová se ohradila proti výrokům premiéra Babiše, že byla za účast na demonstracích Milionu chvilek placena. Babiš je nikdy nedoložil, ale omluvit se nemusí.

Reklama

Jana Filipová neuspěla s žádostí o satisfakci za výroky, které premiér nikdy nedoložil, a přece se za ně nemusí omlouvat. Paní Filipová však proti pravomocnému verdiktu chce podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Článek

Pražská krajská soudkyně Hana Lojkásková se ve středu zastala premiéra Andreje Babiše ve sporu s Janou Filipovou.

Tato žena z Domažlicka se před dvěma roky v červenci účastnila v Praze demonstrace proti Babišově vládě. Když o protestujících premiér den nato řekl, že byli zaplacení, podala žalobu.

Nejdříve Jana Filipová u soudu první instance uspěla a Andrej Babiš se jí měl za své výroky, které měl jen z doslechu a nikdy je nedoložil, omluvit. Jenže nyní soudkyně Lojkásková případ zvrátila - pravomocně rozhodla, že se premiér omlouvat nemusí.

Jana Filipová se vzdát nehodlá, podá dovolání k Nejvyššímu soudu.

„Premiér této země tady nebude dehonestovat část lidí,“ řekla Filipová v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Překvapilo vás rozhodnutí odvolacího soudu?

Očekávala jsem, že výhra bude na naší straně. Rozhodně z toho nejsem zoufalá. Hodlám bojovat dál, protože vím, že mám pravdu, že demonstranti nejsou zaplacení. Takže určitě podáme dovolání a potáhneme to dál.

Soudkyně zdůvodnila verdikt mimo jiné tím, že jste nedoložila, jaká újma vám byla způsobena.

To mě popravdě překvapilo. Nevím o tom, že bych měla něco takového doložit. Paní soudkyně řekla, že dehonestace začala, až když jsem se zviditelnila na Facebooku, a to není pravda. Ano, pak jsem se stala známou i pro příznivce premiéra Babiše a náležitě, jak se říká, mi to dávali sežrat. Ale újma mi byla způsobena, ještě než moje jméno ve známost vešlo. V době, kdy byla ta demonstrace, a druhý den nás premiér označil za zaplacené. Já jsem schopná to doložit.

Takže to po vás soud do tohoto dnešního jednání ani nechtěl?

Ne.

Paní soudkyně také uvedla, že jste si zjednala satisfakci sama.

Já s tím nesouhlasím. Já můžu stokrát příznivcům Andreje Babiše vysvětlovat, že demonstranti nejsou placení. Já taky dva roky nedělám nic jiného. Oni mi to stejně nevěří, protože dokud to neuslyší od premiéra, nebo si to od něj nepřečtou v rámci nějaké omluvy, tak tomu věřit nebudou. Nikdy.

Myslíte tím, že jinou váhu to má, když to řekne premiér v televizi, a vy to pak vyvracíte někde na svém profilu na Facebooku.

Přesně. On je premiér této země. A co jsem já? Jsem obyčejná ženská z vesnice. S odpuštěním, já si můžu plácat, co chci, ale ti lidi mě nemusí vůbec poslouchat. Takže názor, že jsem se domohla satisfakce někde na Facebooku, je podle mě názor zcela scestný.

Slova premiéra se vás stále dotýkají?

Samozřejmě, protože to není pravda. Premiér této země tady nebude dehonestovat část lidí. Já uznávám, že pan Babiš je premiérem všech občanů, ať už ho volili, nebo ne. Ale on nemá právo část občanů, kterým není lhostejný osud naší země, dehonestovat veřejně prezentovanou lží. Potáhneme to dál.

Reklama

Doporučované