Hlavní obsah

Babišovi se nedá věřit, je schopný i zrušit EET. Poslanec ODS o tom, proč nejít s vítězem do koalice

Člověkem, který za nás přednášel slib, byl v nové Sněmovně komunista. Jak symbolické, říká v rozhovoru Pavel Žáček.Video: Renata Kalenská

 

Reklama

Historik a bývalý šéf ÚSTRu po týdnech spekulací ve Výzvě Seznamu potvrdil, že vstupuje do ODS. Za ni byl v říjnu nově zvolený do Sněmovny.

Článek

Hned pondělní ustavující schůze přinesla bývalému šéfovi Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) nepříjemné překvapení. „Člověkem, který za všech 200 poslanců pronášel náš slib, který jsme pak potvrzovali, byl Vojtěch Filip. Je to symbolika, do jaké éry vstupujeme,“ hodnotí první den v dolní komoře Pavel Žáček. Sám kdysi prohlásil, že komunistická strana se měla po sametové revoluci zakázat.

Ve Výzvě Renaty Kalenské také vysvětluje, proč ODS nepodpoří vládu Andreje Babiše. „Vadí mi, jak bylo hnutí ANO postaveno, jak je řízeno. Babiš tvrdí, že máme osmdesátiprocentní programový průnik. Je to od něj ale jen taktika,“ míní Žáček.

Středeční volba Radka Vondráčka (ANO) předsedou Sněmovny a komunisty Stanislava Grospiče do čela mandátového výboru podle něj ukázala, že vznikl blok ANO, SPD a KSČM.

Proč podle Žáčka nemůže ODS dojít k programové shodě s ANO? Jak velkou podporu má mezi občanskými demokraty názorový proud kolem Václava Klause ml.? A dokázala se podle bývalého ředitele ÚSTRu česká společnost za čtvrtstoletí vyrovnat s komunistickou minulostí? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Reklama

Doporučované